Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za nasljednika

Politički potres u Londonu: Theresa May na rubu suza potvrdila ostavku! "Odlazim 7. lipnja"

Theresa May najavila ostavku (Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Theresa May najavila ostavku (Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Daniel LEAL-OLIVAS / AFP
Aktualno Galerija Theresa May najavila ostavku (Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Theresa May najavila ostavku (Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP Theresa May najavila ostavku (Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Theresa May najavila ostavku (Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP Theresa May najavila ostavku (Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Theresa May najavila ostavku (Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP Theresa May najavila ostavku (Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Theresa May najavila ostavku (Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP +0 Theresa May najavila ostavku (Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Galerija 1/5 >>
Britanska premijerka Theresa May poručila je u petak kako će podnijeti ostavku 7. lipnja, podlegavši tako pritiscima iz svoje vladajuće Konzervativne stranke koja traži novoga vođu koji će pokušati prekinuti blokadu u parlamentu oko odlaska Velike Britanije iz Europske unije.

U svom kratkom obraćanju kazala je da nije uspjela s Brexitom i da će podnijeti ostavku 7. lipnja. Utrka za novim čelnikom počinje tjedan nakon toga. Kazala je da će uvijek žaliti što nije uspjela u svome naumu da provede Brexit.

"Dala sam sve od sebe. Pokušala sam dogovoriti najbolje uvjete, napravila sam sve da uvjerim parlamentarce da daju potporu mom sporazumu. Nažalost, nisam uspjela. Pokušala sam tri puta. Vjerujem da je bilo ispravno ustrajati. Sada mi je jasno da je u najboljem interesu države da ima novoga premijera koji će predvoditi napore u vezi s Brexitom. Stoga danas najavljujem svoju ostavku kao čelnica Konzervativne stranke u petak, 7. lipnja", rekla je May i dodala:

"Znam da se Konzervativna stranka može obnoviti u godinama koje dolaze, da može isporučiti Brexit i služiti narodu. Uskoro ću napustiti svoj posao koji je bio najveća čast mog života. Ja sam druga premijerka Velike Britanije u povijesti, ali sigurno ne i posljednja", kazala je.

Theresa May svoje je obraćanje za govornicom u Downing Streetu završila vidno potresena, u suzama, a glas joj je drhtao.

Britanska funta je nakon porasta na burzi, zabilježila pad nakon ostavke premijerke.

Theresa May najavila ostavku (Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Theresa May najavila ostavku (Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP

Premijerka Theresa May posljednjih je dana bila pod velikim pritiskom, nakon što je propao njezin zadnji prijedlog za Brexit i to je pitanje zasjenilo europske izbore.

Britansko gospodarstvo, peto najveće u svijetu, zbog nastale pat-pozicije suočeno je s više opcija, a to su uredan izlazak iz Europske unije uz sporazum, kaotičan izlazak bez sporazuma, izbora ili novi referendum o razdruživanju.

Theresa May najavila ostavku (Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Theresa May najavila ostavku (Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP

May je premijersku dužnosti preuzela nakon referenduma 2016. na koje su Britanci većinom, iako tijesnom, glasali za izlazak iz EU-a, ali do danas nije uspjela privoljeti parlament da potvrdi sporazume s Bruxellesom o načinu na koji će se razdruživanje provesti.

Rezultat je da je parlament triput odbacio Mayine prijedloge, a i najnoviji, četvrti, koji je predstavila u ponedjeljak navečer, po svim najavama stranačkih prvaka, završit će jednako neuspješno.

Šahovskim rječnikom rečeno, Mayin posljednji gambit, žrtvovanje dijela britanske suverenosti da bi se provelo uredno razdruživanje, izazvalo je pobunu među njezinim ministrima ''brexiterima'' koji u najnovijem prijedlogu o razdruživanju ne prihvaćaju tješnje trgovinske aranžmane s EU-om.

Stoga je u četvrtak Mayinu vladu napustila ministrica Andrea Leadsom, jedna od snažnih zagovornika Brexita.

Premijerka May pokazala je žilavu upornost tijekom svog mandata, jednog od najburnijih u novijoj britanskoj povijesti.

Jeremy Hunt u četvrtak je rekao da će premijerka i dalje biti na dužnosti kada američki predsjednik Donald Trump posjeti Britaniju početkom lipnja."Theresa May bit će premijerka koja će ga dočekati, upavo tako", rekao je Hunt.

Na novinarsko pitanje o tome što će s premijerkom razgovarati kada se budu sastali u četvrtak, nije odgovorio, piše Reuters.

Kako, kada i hoće li uopće?

Gotovo tri godine otkako su birači s 52 posto ''za" naprema 48 posto ''protiv'' glasali za izlazak Velike Britanije iz Europske unije, još je nejasno kako će, kada će i hoće li uopće Velika Britanija izići iz europskog kluba kojemu se pridružila 1974.

Kada se May povuče, njezina konzervativna stranka izabrat će novog lidera koji će vjerojatno ponovno pregovarati s Bruxellesom o sporazumu koji je May u studenome sklopila. S novim pregovorima povećavaju se izgledi za sukobe Londona s europskim blokom.

Kladionice najviše izgleda za Mayina nasljednika daju Borisu Jonhsonu koji je bio zaštitno lice kampanje za Brexit, a Johnson poručuje da želi odlučniji razlaz s blokom.

Theresa May najavila ostavku (Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Theresa May najavila ostavku (Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP) Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP

Američka investicijska banka JPMorgan povisila je izglede za Brexit bez sporazuma s 15 na 25 posto na temelju scenarija da upravo Boris Johnson postane novi premijer, nakon čega će slijediti opći izbori pa nova odgoda za Brexit do kraja godine.

Graham Brady, predsjednik utjecajnog Odbora 1922, a riječ je o jezgri unutar konzervativne stranke koja ima moć kreirati i rušiti premijere, rekao je zastupnicima da će se May sastati u petak s Odborom i da će se razgovarati o vodstvu stranke.

Odgoda Brexita koji se trebao dogoditi krajem ožujka, a po novom 31. listopada, znači da Britanija mora održati izbore za Europski parlament jer je još članica EU-a.

Prema anketama najviše izgleda da osvoji eurozastupnička mjesta ima Brexit, stranka Nigela Faragea, tvrdog ''brexitera''.

Rezultati će biti objavljeni oko 23 sata u nedjelju kada se zatvore birališta u svim članicama EU-a. (M.T./Hina)

Aktualno Krstičević otkrio da se o nabavi vojnih aviona pregovara s Amerikancima i Šveđanima Ministar obrane Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr) Ministar obrane Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska vojska (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatska vojska (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska vojska (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska vojska (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvatska vojska (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hrvatska Krstičević otkrio da se o nabavi vojnih aviona pregovara s Amerikancima i Šveđanima 1/4 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene