Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi udarac Berlusconiju

Talijani na referendumu odbacili nuklearnu energiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijani su velikom većinom odbacili na jučerašnjem referendumu nuklearnu energiju, privatizaciju vodoopskrbe i pravosudni imunitet za vladine ministre što je također bio snažan izraz političkog protivljenja premijeru Silviju Berlusconiju, prema službenim rezultatima ministarstva unutarnjih poslova.

Prema konačnim rezultatima između 95 i 96 posto glasača izašlih na referendum glasovalo je protiv predloženih zakona. Na referendum je izašlo oko 57 posto birača što je znatno iznad 50 posto potrebnih da bi referendum bio valjan.

Na referendumu je odbačen zakon donešen prošle godine kojim se obnavlja talijanski nuklearni program koji je prethodno zaustavljen 1987. drugim referendumom nakon černobilske katastrofe. Na rezultate ovoga snažno je utjecala katastrofa u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi.

Nakon poraza na lokalnim izborima u svibnju ovo je drugi udarac za 74-godišnjeg premijera Berlusconija koji je suočen sa seksualnim skandalom i trima suđenjima za prijevaru. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Nakon više od 20 godina Svijetu prijeti nova katastrofa: Rusija donijela ključnu odluku o nuklearnim pokusima Ilustracija do 2032. godine Ministar susjedne zemlje želi izgraditi nuklearku: "Moramo se ponovno okrenuti nuklearnoj energiji"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene