Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajanstvena misija

Američka vojna svemirska letjelica nakon 15 mjeseci sletjela na Zemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajna američka vojna robotska svemirska letjelica jučer se vratila iz svemira nakon što je u orbiti provela punih 15 mjeseci.

Američka vojna bespilotna robotska svemirska letjelica X-37B vratila se s 15 mjeseci dugog probnog leta u orbiti u 5:48 sati po lokalnom vremenu. Minijaturni svemirski avion, poznat i pod imenom Orbital Test Vehicle-2 (OTV-2) sletio je u kalifornijsku vojnu bazu Vandenberg koja se nalazi 200-tinjak kilometara sjeverozapadno od Los Angelesa, piše Reuters.

Pročitajte i ovo Hrvati se vratili iz Zambije, ilustracija - 2 Teško razdoblje Hrvatske obitelji nakon povratka iz Zambije: "Čak i u našim najmračnijim danima nismo gubili nadu da će pravda pobijediti" Dražen Jelenić član masonske lože Bivši državni odvjetnik pokušao se vratiti na posao, opet je neslavno završilo: "Nisam napravio ništa pogrešno"

>> VIDEO Space shuttle Enterprise završio u moru!

To je tek druga američka letjelica koja je samostalno sletila na pistu iz svemira. Prva letjelica X-37B je debitirala 2010. godine i samostalno sletjela u vojnu bazu Vandenberg nakon 224 dana u svemiru. Prvo samostalno slijetanje iz orbite je 1988. godine ostvario space shuttle Buran iz bivšeg Sovjetskog saveza. 

Vojska ne želi otkriti što je OTV-2 radio u orbiti 15 mjeseci, no treća misija je već ove jeseni na kalendaru za lansiranje. Vojska, koja je preuzela svemirski program od NASA-e, kaže kako koristi te letjelice da nauče kako brzo i jeftino obnoviti svemirsku letjelicu za višekratnu upotrebu za novi let. X-37B također služe za orbitalna testiranja platformi za instrumente koji bi se mogli ugraditi u buduće satelite. Nije poznato je li OTV-2 sa sobom nosila neki teret.  

Letjelica izgleda kao minijaturna verzija NASA-inih sada već umirovljenih space shuttla Discovery, Atlantis i Endeavour. Ima sličan oblik i odjeljak za teret i eksperimente. OTV-2 je dugačka 8,9 metara a raspon krila joj je 4,5 metra. Umjesto da ide na gorive ćelije vodik-kisik poput drugi orbitera, OTV-2 pokreću galij arsenid solarne ćelije s litij-ionskim baterijama. Letjelica je dizajnirana da može ostati u orbiti do 270 dana, a OTV-2 je to namašio za 199 dana.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene