Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pristup NATO-u

Švedska neće izručiti novinara Turskoj: Nakon niza popuštanja, odbili Erdoganov zahtjev

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Švedski Vrhovni sud blokirao je izručenje novinara u egzilu Turskoj. Predsjednik Erdogan zahtijevao je povratak Bulenta Kenesa kao uvjet za članstvo Švedske u NATO-u.

Vrhovni švedski sud spriječio je izručenje prognanog turskog novinara Bulenta Kenesa, rekavši da je to nemoguće u danim okolnostima.

Turska kao članica NATO-a vrši pritisak u sklopu uvjeta koje treba ispuniti kako Ankara ne bi stavila veto na nastojanja Švedske i Finske da se pridruže vojnom savezu.

Sud je rekao da postoji "nekoliko prepreka" za izručenje Kenesa, bivšeg glavnog urednika dnevnih novina Zaman, uključujući činjenicu da neke od optužbi protiv njega nisu zločini u Švedskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kako zadovoljiti Ankaru? Ulazak Švedske i Finske u NATO: Turska pohvalila pozitivne korake, ali traži "konkretnije mjere"

To je, zajedno s njegovim izbjegličkim statusom i političkom prirodom njegovog slučaja, onemogućilo izručenje, prenosi DW.

"Također postoji rizik od progona na temelju političkih uvjerenja ove osobe. Izručenje se stoga ne može dogoditi", rekao je sudac Petter Asp u izjavi.

Kenes, koji sada radi za Stockholmski centar za slobodu, organizaciju koju su osnovali drugi turski disidenti u egzilu, rekao je novinskoj agenciji AFP da je sretan zbog te odluke.

Naglasio je da je optužbe protiv njega izmislila vlada predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Turski dužnosnici optužuju Kenesa da je sudjelovao u pokušaju puča 2016. i da je bio sljedbenik klerika Fethullaha Gulena koji živi u SAD-u, za kojeg Turska tvrdi da stoji iza zavjere za puč. Gulen je negirao bilo kakvu umiješanost.

Ankara je blokirala ulazak dviju nordijskih zemalja u NATO, a sve članice trebaju se dogovoriti o prijemu novih zemalja. Među glavnim spornim točkama je izručenje kurdskih izbjeglica i drugih turskih disidenata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suradnja s Ankarom Švedska izručila kurdskog tražitelja azila Turskoj: Čeka ga zatvor zbog navodnog terorizma

Kenes je jedina osoba koju je Erdogan identificirao imenom među desecima ljudi koje Ankara želi izručiti iz Švedske. Švedska vlada u više je navrata istaknula kako je njezino pravosuđe neovisno i ima konačnu odluku u izručenjima.

Ranije ovog mjeseca, Švedska je Turskoj izručila čovjeka koji je navodno povezan s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), koju je EU uvrstio na popis terorističkih organizacija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene