Ilustracija
Ilustracija Foto: OLIVIER MATTHYS / POOL / AFP

Turska je u srijedu rekla da su Švedska i Finska učinile "pozitivne korake" u borbi protiv terorizma, što je bio uvjet koji je postavila Ankara da podupre njihov ulaz u NATO, ali kako trebaju učiniti više da bi zadovoljile njihove zahtjeve, rekao je u srijedu turski šef diplomacije.


"Nova vlada u Švedskoj odlučnija je nego prethodna i mi to prihvaćamo sa zadovoljstvom. Oni su učinili zakonodavne promjene i sve to predstavlja pozitivne korake", rekao je ministar Mevlut Cavusoglu na konferenciji za novinare u Bukureštu, na marginama sastanka NATO-a.

Ministri vanjskih poslova Švedske, Finske i Turske sastali su se u utorak na marginama tog sastanka.

No turski je ministar dodao da bez obzira na "lijepe riječi i odlučnost" dviju nordijskih zemalja, Turska još uvijek očekuje "konkretne mjere".

Jens Stoltenberg NATO dao Ukrajini povijesno obećanje: "To potvrđuje odluku iz 2008."

Turska optužuje Švedsku i Finsku za popustljivost prema Kurdskoj radničkoj stranci (PKK) i njezinim saveznicima, poput Jedinica narodne zaštite (YPG) te blokira ulazak dviju nordijskih zemalja u Atlantski savez od svibnja.

Švedska i Finska aplicirale su za ulazak u NATO u svibnju, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Recep Tayyip Erdoğan Novi problem: Turska ne pušta Švedsku u NATO, Erdoğan - "Vjerujem da će me moj dragi prijatelj Kristersson razumjeti"

Mađarska, osim Turske još jedina zemlja u NATO-u koja nije ratificirala ulazak Švedske i Finske, rekla je da će to učiniti u prvom dijelu veljače 2023., kazao je finski šef diplomacije Pekka Haasvisto novinarima u srijedu u Bukureštu.

Dodao je da Turska još nije odredila datum.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju