Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRIJUMF ILI KRAĐA?

Potvrđena Vučićeva pobjeda, vođa oporbe otvoreno: "Nismo pokradeni mi, nego građani. Evo gdje smo pogriješili...""

Izbori u Srbiji - 8
Izbori u Srbiji - 8 Vlado Kos / CROPIX
Aktualno Galerija Ivica Dačić Ivica Dačić Foto: Ivica Dačić/Instagram Izbori u Srbiji - 12 Izbori u Srbiji - 12 Foto: Vlado Kos / CROPIX Izbori u Srbiji - 11 Izbori u Srbiji - 11 Foto: Vlado Kos / CROPIX Izbori u Srbiji - 9 Izbori u Srbiji - 9 Foto: Vlado Kos / CROPIX +5 Izbori u Srbiji - 10 Galerija 1/10 >>
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u nedjelju navečer, nekoliko sati nakon zatvaranja birališta, u izbornom je stožeru objavio osvajanje apsolutne većine liste SNS-a na prijevremenim parlamentarnim izborima i prednost te stranke na izborima u Beogradu.

 

  • apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima ima lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane", koja je osvojila 47,24 posto glasova

  • oporba tvrdi da je pokradena i najavljuje prosvjed u 18 sati

Tijek događanja pratite iz minute u minutu

14:30 Predsjednik stranke "Srbija – centar" i jedan od lidera koalicije "Srbija protiv nasilja", Zdravko Ponoš, na platformi X osvrnuo se na jučerašnji rezultat izbora poručivši da je oporba pogriješila što odmah u nedjelju popodne nije izašla sa stavom da ne priznaje rezultate očite izborne krađe.

"Ne postoji izborni rezultat koji je dobar za narod, osim onoga kojim se SNS sklanja sa vlasti u Srbiji. Takav rezultat, u ovakvim okolnostima nije bio realan. Narod inače nema ništa od toga što opozicija ima bolji rezultat nego prije, to ne mijenja stvar", poručio je u objavi i dodao da za oporbu ostaju dvije mogućnosti.

12:30 Hrvatska želi zajamčeno mjesto u srbijanskom parlamentu za pripadnika hrvatske manjine, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, dan nakon što na izborima u Srbiji hrvatski predstavnik Tomislav Žigmanov nije ušao u Narodnu skupštinu.

Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar Srbije za ljudska i manjinska prava na izborima u nedjelju nije ušao u parlament.

11:54 Političari iz reda bosanskih Srba u ponedjeljak su se utrkivali u čestitanju predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na rezultatima koje je njegova stranka ostvarila na nedjeljnim izborima, odbacujući istodobno tvrdnje srbijanske oporbe da su birači iz Republike Srpske bitno utjecali na njihov ishod.

11:12 Republičko izborno povjerenstvo potvrdilo je u ponedjeljak pobjedu Srpske napredne stranke na prijevremenim parlamentarnim izborima s 46,84 posto glasova (1.667.801), dok je oporbena proeuropska koalicija „Srbija protiv nasilja“ osvojila 23,38 posto. Rezultati se temelje na podacima do danas u 10 sati s obrađenih 7.852 od ukupno 8.273 biračka mjesta. Od upisanih 6.500.666 birača, glasalo ih je 58,84 posto, uz oko 2,7 posto nevažećih listića.

Izborni prag od tri posto prešle su još Socijalistička partija Srbije (6,59%), nacionalno-konzervativna koalicija „Nada za Srbiju“ (5,02), te iznenađenje ovogodišnjih izbora - nedavno formirana politička skupina „Mi – glas iz naroda – Branimir Nestorović“ s 4,68 posto glasova. Sve ostale liste nisu prešle izborni prag, ne računajući manjinske stranke za koje važi tzv. prirodni prag.

Tako će izvan parlamenta biti, među ostalim, Narodna stranka Vuka Jeremića, koalicija koju je predvodila Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića, te radikali (SRS) Vojislava Šešelja.

11:07 Ivica Dačić objavio je na Instagramu fotografiju sa Schwarzeneggerom i napisao  I’ll be back! Njegova stranka Socijalistička partija Srbije osvojila je 6,59 posto i on je zbog toga najavio mogućnost ostavke.

11:00  Nova.rs prenosi najnovije projekcije rezultata izbora za Beograd. SNS 38,7 osvaja posto, SPN 34,7 posto. Lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 38.7 posto glasova na beogradskim izborima i time dobila 48 mandata u gradskoj skupštini od mogućih 110, priopćio je Cesid/Ipsos u najnovijoj projekciji izbornih rezultata.

Kako se navodi na sajtu Cesida, ti su podaci napravljeni na osnovu 77 posto obrađenog uzorka. Lista "Srbija protiv nasilja" osvojila je 34.7 posto glasova, odnosno 43 mandata. Koalicija NADA, kako se navodi, imat će sedam mandata zahvaljujući osvojenih šest posto glasova.

Slijedi lista "MI - glas iz naroda, Aleksandar Jerković" s 5.3 posto glasova i šest mandata. Lista oko socijalističke partije Srbije osvojila je 4.8 posto glasova i šest mandata. Ostali sudionici izbora za Beograd ostali su bez mandata, navodi Cesid/Ipsos, javlja Nova.rs. 

8:46 Branimir Nestorović, koji je sa svojom listom "Mi - glas iz naroda" prema preliminarnim rezultatima osvojio 4,8 posto glasova, ulazi u parlament. Nova.rs naziva ga najvećim iznenađenjem izbora. 

8:41 Promatračka misija Crta u ponedeljak u 13 sati održat će konferenciju za medije o izbornom danu. 

8:34 Podaci za Beograd: Prema podacima koji se temelje na 29,17 posto ukupnog broja biračkih mjesta, koalicija oko SNS-a ima 43,2 posto, lista "Srbija protiv nasilja" 28,2 posto, Socijalistička partija Srbije 6,7, koalicija NADA 5,5 te lista liječnika Branimira Nestorovića neočekivanih 4,8 posto.

8:14 Izborna lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" treća je po broju glasova na parlamentarnim izborima, sa 6,66 osvojenih glasova. Na pokrajinskim izborima, ta je lista osvojila 5,17 posto. Dačić je u nedjelju navečer čestitao Vučiću rekavši da nije zadovoljan rezultatom svoje stranke, ali je spreman nastaviti suradnju s SNS-om ako to bude njihova odluka. Najavio je svoju ostavku i istaknuo da bi nakon ovih izbornih rezultata trebalo potražiti novog lidera SPS-a.

08:01 Vučićeva je stranka u Beogradu dobila 38,7 posto glasova, dok je "Srbija protiv nasilja" dobila 34,7 posto. U Parlamentu je situacija nešto drukčija, Vučićeva stranka vodi s 47,24 posto, a "Srbija protiv nasilja" je na 22,86 posto glasova. Obrađeno je više od 90 posto svih glasova, javlja Kurir.

7:48 Državna izborna komisija (RIK) objavila je jutros posljednje rezultate jučerašnjih izbora u Srbiji na osnovi obrađenog 7561 od 8273 biračka mjesta.

Kako se navodi na stranici RIK-a, apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima ima lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane", koja je osvojila 47,24 posto glasova.

Slijedi lista "Srbija protiv nasilja", koja je osvojila 22,86 posto glasova, zatim Socijalistička partija Srbije – 6,67, dok izborna lista "Nada za Srbiju" ima 4,94 posto. Sljedeća je lista "Mi – glas iz naroda – Branimir Nestorović" s 4,63 posto, dok Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović imaju 2,8 posto glasova.

7:45 Oporba u Srbiji za ponedjeljak u 18 sati najavila je prosvjed. Tvrde da su pokradeni. 

Srbijanska oporba okupljena u koaliciju "Srbija protiv nasilja" optužila je Vučićev režim za izborne prijevare, posebice na izborima za lokalnu vlast u Beogradu uz tvrdnju kako je rezultat namješten uz pomoć birača koji su na izbore dovoženi autobusima iz BiH odnosno RS.

Mediji su objavili snimke navodnog neregularnog biračkog mjesta koje je bilo otvoreno u beogradskoj Areni, gdje su u nedjelju pristizali autobusi dovozeći birače iz RS-a. 

7:40 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Aleksandru Vučiću i Milošu Vučeviću na izbornoj pobjedi u Srbiji.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene