Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigao i odgovor s druge strane

Vučić napokon otkrio svoj stav i sve iznenadio: Zalažem se za podjelu Kosova, trenutačno stanje uvijek će biti izvor sukoba

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hashim Thaçi, predsjednik Kosova (Foto: Dnevnik.hr) Hashim Thaçi, predsjednik Kosova (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Predviđanja analitičara po pitanju podjele Kosova (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Nakon što je danima vrijeđao i dizao napetosti u odnosima s Hrvatskom, srpski predsjednik Aleksandar Vučić iznenadio je dobar dio tamošnje javnosti rekavši da se zalaže za razgraničenje s Albancima na Kosovu. Time je konačno otkrio svoj stav o krizi koja potresa Srbiju.

Stanje na većinski srpskom sjeveru Kosova je proteklih tjedana napeto. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je, otvoreno se založivši za podjelu Kosova, konačno otkrio svoju ideju za rješenje krize.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se neće lagano predati: "Ovo će otvoriti Pandorinu kutiju" Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..."

"Ja se zalažem za razgraničenje s Albancima. To da imamo teritorij za koje se ne zna tko ga kako tretira i što kome pripada je uvijek izvor potencijalnog sukoba, potencijalnih nedaća i mnogo problema", rekao je Vučić.

Srpski predsjednik o problemu nije htio detaljnije govoriti, tvrdeći da bi prerano otvarajći karte rušio položaj Srbije. Samo je poručio da to mora biti sveobuhvatan, a ne jednostavan paket.

Analitičari predviđaju da će Beograd pokušati zadržati većinski srpski sjever Kosova zajedno sa Sjevernom Mitrovicom. Zauzvrat bi Kosovo moglo dobiti Preševo, Bujanovac i Medveđu na jugu Srbije. Međutim, tim rješenjem bi većina kosovskih Srba, kao i manastiri srpske pravoslavne crkve, ostali pod upravom Prištine.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Predviđanja analitičara po pitanju podjele Kosova (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Kosovski premijer Ramush Haradinaj oštro se usprotivio promjeni granice, rekavši da se ona pomiče samo ratom. Predsjednik Kosova Hashim Thaçi je najavio kako će se založiti za priključenje većinski albanskih područja na jugu Srbije, ali ništa ne nudi zauzvrat.

"To je jedina opcija za legitimizaciju političkih i povijesnih zahtjeva Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca da se priključe Kosovu. To znači ne podjeli Kosova, ne razmjeni teritorija i ne autonomiji za kosovske Srbe", rekao je kosovski predsjednik.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hashim Thaçi, predsjednik Kosova (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Beograd i Priština u rujnu bi trebali nastaviti dijalog pod pokroviteljstvom Europske unije. U procesu normalizacije odnosa pokrenutom prije pet godina dosad gotovo nije bilo napretka.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene