Nakon što je danima vrijeđao i dizao napetosti u odnosima s Hrvatskom, srpski predsjednik Aleksandar Vučić iznenadio je dobar dio tamošnje javnosti rekavši da se zalaže za razgraničenje s Albancima na Kosovu. Time je konačno otkrio svoj stav o krizi koja potresa Srbiju.

Galerija Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hashim Thaçi, predsjednik Kosova (Foto: Dnevnik.hr) +0 Predviđanja analitičara po pitanju podjele Kosova (Foto: Dnevnik.hr)

Stanje na većinski srpskom sjeveru Kosova je proteklih tjedana napeto. Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je, otvoreno se založivši za podjelu Kosova, konačno otkrio svoju ideju za rješenje krize.

Vezani članci Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić objavio video o Oluji pa poručio: "Nikada više nećemo šutjeti..." Josep Borrell Nakon incidenata na Kosovu: Šef europske diplomacije pozvao Vučića i Kurtija u Bruxelles na nastavak dijaloga

"Ja se zalažem za razgraničenje s Albancima. To da imamo teritorij za koje se ne zna tko ga kako tretira i što kome pripada je uvijek izvor potencijalnog sukoba, potencijalnih nedaća i mnogo problema", rekao je Vučić.

Srpski predsjednik o problemu nije htio detaljnije govoriti, tvrdeći da bi prerano otvarajći karte rušio položaj Srbije. Samo je poručio da to mora biti sveobuhvatan, a ne jednostavan paket.

Analitičari predviđaju da će Beograd pokušati zadržati većinski srpski sjever Kosova zajedno sa Sjevernom Mitrovicom. Zauzvrat bi Kosovo moglo dobiti Preševo, Bujanovac i Medveđu na jugu Srbije. Međutim, tim rješenjem bi većina kosovskih Srba, kao i manastiri srpske pravoslavne crkve, ostali pod upravom Prištine.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Predviđanja analitičara po pitanju podjele Kosova (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Kosovski premijer Ramush Haradinaj oštro se usprotivio promjeni granice, rekavši da se ona pomiče samo ratom. Predsjednik Kosova Hashim Thaçi je najavio kako će se založiti za priključenje većinski albanskih područja na jugu Srbije, ali ništa ne nudi zauzvrat.

"To je jedina opcija za legitimizaciju političkih i povijesnih zahtjeva Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca da se priključe Kosovu. To znači ne podjeli Kosova, ne razmjeni teritorija i ne autonomiji za kosovske Srbe", rekao je kosovski predsjednik.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hashim Thaçi, predsjednik Kosova (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Beograd i Priština u rujnu bi trebali nastaviti dijalog pod pokroviteljstvom Europske unije. U procesu normalizacije odnosa pokrenutom prije pet godina dosad gotovo nije bilo napretka.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju