Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Orbanov zakon na sudu

Soroseva Zaklada tužila Mađarsku: "To je opasnost za svakoga tko izbjeglice smatra ljudima i pomaže im"

Viktor Orban (Foto: AFP)
Viktor Orban (Foto: AFP) Foto: Afp
Zaklada Otvoreno društvo američkog milijardera Georgea Sorosa podnijela je tužbu Europskom sudu za ljudska prava i mađarskom Ustavnom sudu zbog zakona "Stop Soros".

Tužba Soroseve Zaklade odnosi se na nedavno uvedene zakone u Mađarskoj, a koji su usmjereni protiv nevladinih organizacija koje rade s izbjeglicama i tražiteljima azila, piše AP.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti" Viktor Orban Parlament uskoro zasjeda Švedska bi uskoro mogla ući u NATO, Orban poručio: "Spor će uskoro biti riješen"

James Godlston, direktor Pravne inicijative Otvorenog društva kazao je da je pokrenuta zakonska akcija usmjerena na suprotstavljanje zakonima "kojima je cilj zastrašivanje i ušutkivanje neovisnih glasova u Mađarskoj".

Zakon nazvan "Stop Soros", usvojen u lipnju, predviđa kaznu zatvora do godine dana za ljude koji pomažu tražiteljima azila. U srpnju je zakonom uveden porez od 25 posto na financijsku i drugu pomoć iz inozemstva za organizacije koje promiču migracije.

Zaklada Otvoreno društvo podržava neke nevladine organizacije koje su na meti antiimigracijske politike mađarskog premijera Viktora Orbana. "Porezni je zakon napisan tako da može ciljati na gotovo sva sredstva koja stižu za nevladine organizacije, čak iako se radi o sredstvima koja bi išla za potrebe migranata", kazao je Godlston.

"Mađarska vlada potkopala je neovisnost pravosuđa, a sada nastoji ušutkati skupine civilnog društva koje su među posljednjim glasovima kritike u Mađarskoj", navodi se u priopćenju Zaklade Otvorenog društva.

Iz mađarskog Helsinškog odbora, koji pruža pravnu pomoć tražiteljima azila, prošli je tjedan priopćeno da je podnesen sličan zahtjev mađarskim i europskim sudovima. U priopćenju Helsinškog odbora se navodi da je zakon 'Stop Soros' "opasnost za svakog dobronamjernog građanina koji izbjeglice smatra ljudima i pomaže im".

Srednjeuropsko sveučilište u Budimpešti, koje je također osnovao Soros, priopćilo je kako će program obrazovanja za izbjeglice i tražitelje azila zbog novih događaja biti do daljnjega ukinut.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene