Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrđeno postojanje UZP-a

Šokantan dan u Haagu u kojem si je hrvatski general oduzeo život pred očima cijelog svijeta

Slobodan Praljak u haškoj sudnici na dan kad je popio bočicu otrova i preminuo (Foto: Dnevnik.hr)
Slobodan Praljak u haškoj sudnici na dan kad je popio bočicu otrova i preminuo (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrija Jarak i Petar Zelenika iz Mostara (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Andrija Jarak i Petar Zelenika iz Mostara (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Praljak u sudnici (Foto: Dnevnik.hr) Praljak u sudnici (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dragan Čović (Dnevnik.hr) Dragan Čović (Dnevnik.hr) +0 Slobodan Praljak u haškoj sudnici na dan kad je popio bočicu otrova i preminuo (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Dramatičan dan u haškoj sudnici svoj je vrhunac dosegnuo kada je general Slobodan Praljak, nakon izrečene presude, sam sebi oduzeo život ispivši otrov iz bočice.

Kronologiju dramatičnog dana u sudnici možete pogledati ovdje.

Pročitajte i ovo Suđenje u Haagu (Foto: AFP) Komemoracija u ponedjeljak Četvorka iz Haaga poslala pismo Praljkovoj obitelji: "Čin vašeg Slobodana..." Šestorica optuženih čelnika BiH Hrvata (Foto: ICTY) Zanimljive biografije Najmlađi doktor u bivšoj Jugoslaviji i general s tri fakulteta: Tko su bivši čelnici Herceg-Bosne?

Objava presude BiH šestorci za zločine prekinuta je na najgori mogući način - general Slobodan Praljak ubio se pred očima cijelog svijeta. A sve je započelo oko deset sati kada je sudac Carmel Agius prvo izrekao presude Jadranku Prliću i Bruni Stojiću, a potom Slobodanu Praljku. Kada je potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za Praljka, on je ustao sa stolca i kazao sucu: "General Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu".

Slobodan Praljak u haškoj sudnici na dan kad je popio bočicu otrova i preminuo (Foto: Dnevnik.hr) Praljak u sudnici (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Potom je popio tekućinu iz male bočice koju je imao u ruci. Sudac je nastavio čitati presudu Milivoju Petkoviću, ali uslijedilo je komešanje. Praljkova odvjetnica Žalbeno je vijeće obavijestila kako joj je on rekao da je popio otrov. Ubrzo su mu prisutni priskočili u pomoć. Sudac je zatražio da se spusti zastor te proglasio stanku.

Diljem Hrvatske i u Mostaru pale se svijeće i građani se okupljaju u spomen Slobodana Praljka te zbog nezadovoljstva presudom BiH šestorci. Nedugo zatim Praljak je vozilom hitne pomoći prevezen iz zgrade suda u bolnicu, gdje je preminuo. Nizozemske vlasti odmah su otvorile istragu o tome kako je uspio doći do otrova u toj čuvanoj zgradi.

Prije dramatičnog trenutka u kojem je Praljak počinio samoubojstvo, Žalbeno vijeće ICTY-ja potvrdilo je bivšem predsjedniku Vlade Herceg-Bosne Jadranku Prliću 25 godina zatvora i bivšem ministru obrane Brunu Stojiću 20 godina zatvora.

Nakon što je Praljak prevezen u bolnicu, sudac je nastavio s izricanjem presude. Bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a Milivoj Petković osuđen je na 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora

Komentari na presudu

U povodu presude Haaškog suda šestorici Hrvata iz BiH, premijer Andrej Plenković istaknuo je da se njome na pogrešan način aludira na ulogu hrvatskog državnog vrha u ratnim zbivanjima u ratu BiH 1990-ih godina. "Praljkov čin govori koliko je bio uvjeren da je ono što je radio bilo dobro za hrvatski narod", poručio je premijer Plenković.

Slobodan Praljak u haškoj sudnici na dan kad je popio bočicu otrova i preminuo (Foto: Dnevnik.hr) Dragan Čović (Dnevnik.hr)

Nakon šokantnog događaja u Haagu i suđenja BiH šestorci predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prekinula je posjet Islandu i hitno se vraća u Hrvatsku.

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, pozvao je na smirenost i dostojanstvo, a njegov je kolega, bošnjački član Predsjedništva, Bakir Izetbegović govorio je o dva lica hrvatske politike u ratu u BiH. Jedno tamno, koje je počinilo zločine i izvršilo agresiju na BiH. I drugo svijetlo, koje je pomagalo Bošnjacima u ratu. Istaknuo je da se nada izgradnji dobrih odnosa.

Šokirani prijatelji i suborci

Umirovljeni general Pavao Miljavac smatra da je Hrvatska trebala učiniti više u angažmanu oko obrane šestorice generala. ''Mislim da je trebalo učiniti puno više, mislim da se podcijenila opasnost da će biti takvih kvalifikacija, nadajući se na neki način u neku pravdu. Međutim, vidite da je to u 80 posto politički sud, za čije stvari i tako, ja neke stvari znam, ali ne bih htio javno govoriti. Mislim da smo se trebali puno više angažirati, naročito preko onih, koji su nam se ipak pokazali kao prijatelji", rekao je Miljavac.

General Zlatan Mijo Jelić pratio je izricanje presude te je šokiran poručio: "Haški sud je ovom presudom dokazao da su upravo oni udružena zločinačka organizacija"

Prvi zapovjednik obrane Mostara Petar Zelenika bio je u šoku kada je vidio potez prijatelja i generala Praljka: "Praljak je emotivan čovjek i najveća žrtva svega, nikome nije želio zlo", poručio je u razgovoru s Andrijom Jarkom.

Slobodan Praljak u haškoj sudnici na dan kad je popio bočicu otrova i preminuo (Foto: Dnevnik.hr) Andrija Jarak i Petar Zelenika iz Mostara (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Posljedice presude

Prema analizi Ivane Petrović presuda će imati velike političke posljedice, prije svega po Hrvate u BiH. "Presuda će dugoročno imati posljedice, dodatno će destabilizirati Hrvate u BiH. Bit će usporen proces izglasavanja novog izbornog zakona. Bojim se da bi se hrvatski narod iz BiH mogao iseljavati još većom dinamikom", rekla je Petrović.

"Hrvatska je definitivno najgore prošla i ova presuda je na neki način kopija prvostupanjske presude. Ova presuda je suprotna svim standardima dosadašnjih presuda za organizirani zločin. Nekako mi se čini da je ovo namjerno složen epilog, ne bih htjela biti teoretičar zavjere, ali naprosto činjenice to govore", dodala je Ivana Petrović.

Za preminulog generala misu zadušnicu je u srijedu navečer u zagrebačkoj crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu predvodio zagrebački studentski kapelan don Damir Stojić, a u bazilici Srca Isusova misu je služio i pater Ike Mandurić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene