Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DRAMA U SUDNICI

Preminuo general Slobodan Praljak: "Bočica s otrovom očito je bila iz same prostorije u zatvoru gdje se nalazio"

General Slobodan Praljak (Foto: AFP)
General Slobodan Praljak (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Slobodan Praljak u sudnici (Foto: Dnevnik.hr) Slobodan Praljak u sudnici (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Milivoj Petković u sudnici (Foto: Dnevnik.hr) Milivoj Petković u sudnici (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Valentin Ćorić u sudnici (Foto: Dnevnik.hr) Valentin Ćorić u sudnici (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Bruno Stojić u sudnici (Foto: Dnevnik.hr) Bruno Stojić u sudnici (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +8 Jadranko Prlić u sudnici (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/13 >>
General Slobodan Praljak preminuo je nakon što je popio otrov u sudnici. Prije nego što je popio otrov, general je poručio: "Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu."

Pročitajte i ovo Presuda u predmetu Prlić i ostali (Dnevnik.hr) - 4 Predmet Prlić i drugi Presuda od političke važnosti za Hrvatsku - U kratkim crtama donosimo najvažnije informacije Slika nije dostupna Nije utvrđen točan datum Haški sud: Presuda "Prlić i drugi" do studenog

Najvažnije informacije u ovom trenutku:

 - General Slobodan Praljak preminuo je u bolnici nešto poslije 14 sati, a nizozemske vlasti pokrenule su istragu o tome kako je Praljak unio otrov u sudnicu, potvrido je glasnogovornik suda u Haagu.

- SLOBODAN PRALJAK - nakon što mu je potvrđena presuda od 20 godina zatvora, Praljak je poručio: 'Nisam ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu' te je popio nešto iz bočice. Njegova braniteljica kazala je kako je riječ o otrovu. Praljak je potom iznesen iz sudnice, a nešto poslije 14 sati preminuo je u bolnici

- JADRANKO PRLIĆ - odbija se žalba u cijelosti. Potvrđuje se kazna od 25 godina zatvora

 - BRUNO STOJIĆ - Poništene su osude za progon i nehumano postupanje.
Potvrđena je kazna od 20 godina zatvora

- Rušenje Starog mosta u Mostaru bilo je vojno opravdano, zaključilo je žalbeno vijeće na izricanju presude Prliću i drugima, prihvaćajući tako žalbe obrane bosanskohercegovačke šestorice

- Vijeće je potvrdilo međunarodni oružani sukob, okupaciju i udruženi zločinački pothvat

- Šestorica bivših čelnika Herceg-Bosne u svibnju 2013. osuđena su na ukupno 111 godina zatvora zbog ubojstva, silovanja, deportacije, zatvaranja, uništavanja imovine širokih razmjera i drugih zločina. Svi su se dobrovoljno predali i prevezeni su u pritvor ICTY-ja 5. travnja 2004. Njihove biografije pročitajte ovdje.

Tijek zbivanja pratite u nastavku:

18:15 Bivši šef osiguranja predsjednika Franje Tuđmana i stručnjak za sigurnost Mate Laušić kazao je kako je očito došlo do opuštanja ljudi u zatvorskom sustavu. "To se moralo uočiti, on to (bočicu s otrovom) nije mogao naći u vozilu, niti negdje drugdje, to je očito bilo iz same prostorije u zatvoru gdje se nalazi", kaže Laušić, dodajući da mu je i odijelo trebalo biti pregledano.

Praljak nije prvi koji je u haški zatvor unio nedopuštene tvari. Više o tome pročitajte OVDJE.

18:06 Ispred kuće generala Praljka zapaljene su svijeće, a u 19 sati u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj bit će održana misa za generala.

17:50 Komentar presude stiže iz BiH. Komenitrali su je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji je pozvao na smirenost i dostojanstvo. Njegov kolega, bošnjački član Predsjedništva, Bakir Izetbegović, u izjavi je istaknuo dva lica hrvatske politike u ratu u BiH. Jedno tamno, koje je počinilo zločine i drugo svjetlo, koje je pomagalo Bošnjacima u ratu. Istaknuo je da se nada izgradnji dobrih odnosa.

15:44 Nizozemske vlasti pokrenule su istragu o tome kako je Praljak unio otrov u sudncu

15:35 U 16:00 sati gledajte obraćanje premijera Plenkovića uživo na Novoj TV i na našem portalu DNEVNIK.hr.

14:34 General Slobodan Praljak preminuo je u bolnici, neslužbeno doznajemo

14:03 Ivana Petrović izvijestila je kako je Praljak odveden u bolnicu u jako kritičnom stanju. U 14:15 sati nastavlja se sjednica suda na kojoj bi se trebalo odlučiti hoće li se nastaviti s izricanjem presude.

13:56 Izricanje presude nastavlja se u 14:15 sati, nakon čega će se javnosti obratiti i premijer Plenković.

13:20 Generala Praljka prevoze u bolnicu.

"Praljak je u prilično lošem stanju", izvijestila je Ivana Petrović.

 13:18 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prekinula je službeni posjet Islandu te se hitno vraća u Hrvatsku. U kontaktu je s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

13:08 "Čuo sam se sa suprugom Petkovića koja kaže da je Praljak u teškom stanju", kazao je umirovljeni general Marinko Krešić.

13:04 Zaposlenik suda kazao je novinarima kako general Praljak prima svu moguću medicinsku pomoć i skrb.

13:00  "Zadnja je informacija da se Praljka reanimira. Stigli su i forenzičari koji vjerojatno izuzimaju čašu i rade forenzičku analizu", izvijestila je Ivana Petrović iz Haaga.

Petrović je kazala kako je hrvatska veleposlanica koja je u trenutku presude bila u sudnici napravila cijelu dramu te je trenutno na sastanku s predsjednikom suda.

12:38 Nema nikakvih službenih informacija o stanju Slobodana Praljka, dok one neslužbene kažu da se još uvijek radi na njegovoj reanimaciji, javlja Tatjana Krajač, reporterka Nove TV koja se nalazi pred Haškim sudom.  Na zgradu suda sletio je i helikopter, a nešto prije njega ušlo je vozilo hitne pomoći s jako puno opreme. 

12:14 "Još nema informacija u kakvom je stanju Slobodan Praljak. Prije pet minuta preletio je ambulantni helikopter. Pitanje je kako uspio tu supstancu unijeti u sudnicu", izvijestila je reporterka Nove TV Ivana Petrović, koja se u program Nove TV javila uživo iz Haaga.

12:10 Reporterka Nove TV Tatjana Krajač javila se uživo iz Haaga gdje je opisala kako je izgledao dramatičan trenutak u sudnici. Više pročitajte ovdje.

11:54 "Na sud je stiglo vozilo hitne pomoći, svi očekuju da će u njega biti dovezen Praljak. Bila sam u sudnici kad je Praljak nešto popio. Njegova braniteljica rekla je kako je Praljak jutros popio otrov nakon čega je spuštena zavjesa u sudu ", izvijestila je reporterka Nove TV Tatjana Krajač.

11:42 Praljak je izveden iz sudnice u koju je stigla prva pomoć. "Ne dirajte ništa iz čega je pio", čulo se u sudnici.

11:35 Praljak je nakon potvrde presude kazao kako presudu odbacuje te popio nešto iz male čaše.

"Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu", kazao je Praljak prije no što je popio nešto iz bočice. "Praljak je popio otrov", kazala je njegova braniteljica.

11:31 Presuda Praljku: Odbijena je žalba u svim aspektima, osim za odgovornost za sudjelovanje u UZP-u. Odbijeno je ponovljeno suđenje. Potvrđena kazna od 20 godina zatvora.

11:23 Presuda Stojiću: Poništene su osude za progon i nehumano postupanje. Poništava se osuda Stojiću za sudjelovanje u UZP-u. Odbija se ponovno suđenje. Potvrđuje se postrojeća kazna od 20 godina.

11:15 Presuda Prliću: Odbija se žalba u cijelosti. Potvrđuje se postojeća presuda od 25 godina zatvora. U kaznu će mu se uračunati vrijeme već provedeno u zatvoru.

"Potvrđuje se kazna od 25 godina zatvora", kazao je sudac.

11:13 Žalbeno vijeće konstatira da je tužiteljstvo pokazalo da je uklonjena svaka razumna sumnja vezano uz krivnju Prlića i Petkovića po 3. kategoriji odgovornosti po UZP-u.

Žalbeno vijeće odbija izreći osuđujuće presude u ovom pogledu u sudbenom postupku.

11:10 "Žalbeno vijeće odbija iznova utvrđivati odgovornost nadređenih i novo suđenje. Ćorić je odgovoran kao nadređeni za zločine u Prozoru - za razaranje 75 muslimanskih kuća", kazao je sudac.

11:06 "Ako bi trebalo preispitati zaključke raspravnog vijeća, to bi predstavljalo ponovnu cjelokupnu analizu cijelog postupka, ali žalba nije ponovljeni postupak", kazao je sudac. 

Odbija se naložiti ponovno suđenje ili pojedina pitanja vratiti u postupak.

11:05 Greške Raspravnog vijeća odnose se na Prlićevu, Petkovićevu i Praljkovu odgovornost za više od 30 incidenata po svakom optuženom.

11:03 Pušić nije dokazao grešku prilikom tvrdnje da je doprinio UZP-u.

11:00 Odbijene su žalbe Valentina Čorića o UZP-u

10:53 Raspravno vijeće zaključilo je da Praljak nakon napuštanja funkcija u stožeru HVO-a nije bio odgovoran za sudjelovanje u UZP.

"Praljak se ne može držati odgovornim za zločine nakon 9. 11. 1993. Usvaja se Praljkova žalba prema kojoj se nije moglo zaključiti da je omogućio ubojstva u Stupnom Dolu u općini Vareš", kazao je sudac.

Potvrđuje se doprinos Praljka UZP-u u tom pogledu.

10:46 "Nije dokazano da je sudsko vijeće pogrešno interpretiralo svoje zaključke oko UZP-a. Tvrdi se da su postojale greške u definiciji zajedničkog zločinačkog cilja. Nitko od žalitelja nije pokazao nikakvu grešku", kazao je sudac.

"Nijedan od žalitelja nije pokazao nikakvu grešku u činjenicama ili primjeni prava u zaključcima sudskog vijeća u pitanju", kaže Agius.

10:45 Sudsko je vijeće također zaključilo da je HVO gađao i uništio ili značajno oštetio deset džamija u istočnom Mostaru, kao i imanja muslimana u Prozoru. Međutim, ti incidenti ne predstavljaju ozbiljno kršenje Ženevske konvencije. Žalbeno vijeće odobrava žalbenu osnovu tužiteljstva u ovom pogledu, ali ne želi donositi nove osuđujuće presude na žalbi.

Raspravno je vijeće zaključilo da je napad na Dušu bio neselektivan. Stojić i Praljak tvrde da je vijeće pogriješilo u zaključku da su granate neselektivne. Žalbeno vijeće poništava taj zaključak.

Poništene su osuđujuće presude za Prozor i za još četiri sela

10:32 "Raspravno vijeće zaključilo je kako je jedan tenk HVO-a cijeli dan gađao Stari most u Mostaru te je most bio na rubu rušenja. Njegovo razaranje bio je vojni cilj. Vijeće je zaključilo da je učinak razaranja bio nesrazmjeran. Zaključeno je i kako je HVO odgovran za bezobzirna razaranja. Stojić, Praljak i Petković nisu pokazali da je došlo do bilo kakve greške. Stari most bio je opravdani vojni cilj. Preinačuje se zaključak da je rušenje predstavljalo progon", kazao je sudac.

Žalbeno vijeće preinačuje zaključak da je uništavanje Starog mosta predstavljalo razaranje neopravdanom vojnom nužnoću.

Oslobođeni su optužbi oko razaranja Starog mosta u Mostaru.

10:30 "Praljak tvrdi da je sudsko vijeće pogrešno zaključilo da su civili natjerani na odlazak. Pripadnici HVO-a koristili su kamione za premještanje civila i tjerali ih na preseljenje. Žalbeno vijeće podsjeća da premještanje stanovništva ne može biti opravdano kada je uzrokovano humanitarnom krizom koju su osumnjičeni sami izazvali. Odbacuje se Praljkova žalba", kazao je sudac.

10:27  "Žalbeno vijeće podsjeća da protupravno zatočenje može dogoditi i kada se civili drže u kućama i imaju određenu slobodu kretanja. Nije bilo greške u tvrdnji kako su civili bili protupravno zatvarani. Praljkova se žalba odbija", kaže Aigus.

10:25 "Moglo se zaključiti da HVO nije proveo individualne procjene nad muslimanima sposobnima za vojsku u razumnom roku koji propisuje zakon. Ti su muškarci bili nasilno uhićivani zajedno s muslimanskim ženama i djecom. Raspravno vijeće zaključilo je da uhićivanja nisu bila opravdana. Petković nije pokazalo da je raspravno vijeće pogriješilo", kaže Aigus.

10:24 "Stojić, Praljak, Petković i Ćorić tvrde da ratne zločine ne mogu počiniti vojnici nad pripadnicima vlastite vojne sile. Žalbeno vijeće smatra da je raspravno vijeće ispravno uzelo u obzir lojalnost muslimana pripadnika HVO-a, a ne samo njihovo državljanstvo. Žalbeno vijeće nalazi da nije pokazano postojanje ikakve greške", kazao je sudac

10:20 "Vijeće odbija navode da je UZP postojao samo tamo gdje su se vodile borbe. Režim teških kršenja Ženevske konvencije može se primijeniti na cijelom području BiH. Okupacija je činjenično pitanje koje treba analizirati od slučaja do slučaja. Žalbeno vijeće ukida osude žalitelja za razaranje i oduzimanje imovine velikih razmjera u vezi s jednim incidentom", kazao je sudac.

10:19 "Prlić i Praljak tvrde da je raspravno vijeće pogriješilo kad se oslonilo na navode iz dnevnika Ratka Mladića. Tvrdi se da je to iskaz iz druge ruke. Vijeće je omogućilu obojici da opovrgavaju navode iz tog dnevnika. Njihovi se argumenti odbijaju", kazao je sudac.

10:15 Žalbeno vijeće usvaja djelomično Ćorićevu žalbu, ukida osude u vezi s njegovom odgovornošću u svojstvu ministra vanjskih poslova.

10:13 Aigus je potom pročitao navode iz žalbe.

"Prlić tvrdi da mu je sustavno uskraćivano vrijeme da ispituje svjedoke. Stojić tvrdi da se vijeće pogrešno oslonilo na navode koji se odnose na Tuđmana. Vijeće odbija obje tvrdnje", kazao je Aigus.

10:09 "Cilj udruženog zločinačkog pothvata imao je za cilj dominaciju Hrvata u Herceg-Bosni kroz etničko čišćenje muslimanskog stanovništva. Raspravno vijeće konstatiralo je da su tisuće osoba bile žrtve zločina počinjenih od strane HVO-a. Vijeće je zaključilo da su sva šestorica bila sudionici u udruženom zločinačkom pothvatu", citirao je optužnicu sudac Carmel Agius

10:03 "Ovo je bio dug i složen predmet", kazao je sudac Carmel Aigus i sumirao navode iz optužnice.

 

10:01 Berislav Pušić odrekao se prava da prisustvuje izricanju presude.

10:00 Počelo je zasjedanje.

9:50 Uoči izricanja presude šestorci ispred suda u Haagu uživo se u specijalnom programu Nove TV javila Ivana Petrović.

"Danas se sve može očekivati. Jedno je od pitanja hoće li danas biti potvrđen zločinački pothvat u BiH", izvijestila je Petrović.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene