Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon nastavka izricanja presude šestorci iz BiH u predmetu Herceg-Bosna, a vezano za šokantan čin generala Slobodana Praljka u haškoj sudnici i njegov tragičan kraj. Izvanredno obraćanje javnosti pratite u izvanrednim vijestima Nove TV te na portalu DNEVNIK.hr od 16:00 sati.

Galerija


Nakon prekida izricanja presude šestorci iz BiH, koje je prekinuto nakon što je Slobodan Praljak ispio bočicu s, kako je sam rekao, otrovom u sudnici i završio u bolnici, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Sabora Milijan Brkić i šef kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u Vladi su bili na sastanku kod premijera Andreja Plenkovića.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Plenković o Milanoviću: "Nazvao me u 8 sati ujutro, slagao sam Lego sa sinom i nisam shvatio što je toliko dramatično. Komemoracija da, provokacija ne" Slobodan Praljak u haškoj sudnici na dan kad je popio bočicu otrova i preminuo (Foto: Dnevnik.hr) Kraj suda zbog kojeg se tresao Balkan: 24 godine rada, tisuće godina kazni i jedan šokantan trenutak koji je zapanjio svijet

Premijer je isto tako i u kontaktu s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, koja je prekinula posjet Islandu i hitno se vraća u Hrvatsku.

General Slobodan Praljak u međuvremenu je preminuo u bolnici.

Plenković je i u kontaktu s našim izaslanstvom iz Ministarstva pravosuđa i MVEP u Haagu i s čelnicima Hrvata iz BiH.

Tijek obraćanja premijera pratite u nastavku:

16:42 "Politikom Franje Tuđmana omogućen je mir u BiH. Povijesna istina pokazat će da je Hrvatska uvijek bila ona koja je stajala uz BiH kao što to radi i danas", kazao je premijer.

Dodao je da Hrvatska želi nastaviti riješavati pitanja iz 90-ih, ali da se moramo okrenuti budućnosti.

"Moramo imati pijetet prema svim žrtvama, bez obzira na nacionalnost. U tjedan dana vidjeti kako jedno vijeće istoga suda ne prepoznaje povezanost Mladića s Miloševićem, a danas ovako aludirati nije pravedno", kazao je premijer.

16:40 "Reagirao sam izrazito emotivno. Izuzetno nam je žao. Praljkov čin pokazuje toliki stupanj uvjerenosti da je sve ono što je radio dobro za hrvatski narod ", kazao je.

16:37 Upitan smatra li da je u sudnici došlo do sigurnosnih propusta, kazao je kako nije baš uobičajeno da se nešto ovakvo događa u sudnici jednom međunarodnu presudu.

16:36 "Nezadovoljni smo s ovom presudom. Hrvatski narod je konstitutivan u BiH i ima svoja prava", kazao je premijer.

16:35 "Siguran sam da većeg zagovornika za daljnji europski put u BiH od Hrvatske zasigurno nema. Takvu politiku ćemo nastaviti s BiH", kazao je premijer.

16:31 "Premijer je kazao kako je dio presude koji se odnosi na neuvažavanje žalbi šestorice neutemeljen i kosi se sa povijesnom istinom. Svi oni koji su živjeli taj period znaju na koji način je izvršena agresija i otkud je dolazila. U političkom smislu takav segment tumačenja drugostupanjske presude je neprihvatljiv", kazao je Plenković.

16:30 "Apsurdno je da niti u jednoj pravomoćnoj presudi ICTY za BiH nije utvrđena odgovornost Srbije za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu", kazao je Plenković i dodao da će i dalje biti zagovornik europskog puta BiH.

"Vlada će razmotriti pravne mehanizme kako bi osporila navode iz današnje presude", kazao je Plenković.

16:28 "RH je tri puta nastojala uključiti se u postupak kao prijatelj suda, ali sud je odbio te zahtjeve. Ovom presudom se na pogrešan način aludira na ulogu Hrvatske", kazao je Plenković.

16:25 "U ime Vlade RH i osobno želim izraziti najdublju sućut obitelji generela Praljka. Njegov čin najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici", kazao je Plenković.

Poručio je i kako Vlada žali zbog izrečenih potvrđenih presuda.

"Želim podsjetiti na pomoć Hrvatske BiH dok je ona bila suočena sa srspkom agresijom. hrvatska je s HVO-om oslobodila veliki dio BiH čime je omogućen Daytonski sporazum i završetak rata. Pružali smo utočište brojnim stanovnicima BiH, bez obzira na nacionalnost", kazao je Plenković.