Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Andrej Plenković

"Praljkov čin govori koliko je bio uvjeren da je ono što je radio bilo dobro za hrvatski narod"

Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković (Foto: dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon nastavka izricanja presude šestorci iz BiH u predmetu Herceg-Bosna, a vezano za šokantan čin generala Slobodana Praljka u haškoj sudnici i njegov tragičan kraj. Izvanredno obraćanje javnosti pratite u izvanrednim vijestima Nove TV te na portalu DNEVNIK.hr od 16:00 sati.

Nakon prekida izricanja presude šestorci iz BiH, koje je prekinuto nakon što je Slobodan Praljak ispio bočicu s, kako je sam rekao, otrovom u sudnici i završio u bolnici, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Sabora Milijan Brkić i šef kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u Vladi su bili na sastanku kod premijera Andreja Plenkovića.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno" Andrej Plenković Biografija predsjednika HDZ-a Tko je Andrej Plenković? Oborio je rekord Ive Sanadera i promijenio 30 ministara, a fotelja mu se trese zbog jednog čovjeka

Premijer je isto tako i u kontaktu s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, koja je prekinula posjet Islandu i hitno se vraća u Hrvatsku.

General Slobodan Praljak u međuvremenu je preminuo u bolnici.

Plenković je i u kontaktu s našim izaslanstvom iz Ministarstva pravosuđa i MVEP u Haagu i s čelnicima Hrvata iz BiH.

Tijek obraćanja premijera pratite u nastavku:

16:42 "Politikom Franje Tuđmana omogućen je mir u BiH. Povijesna istina pokazat će da je Hrvatska uvijek bila ona koja je stajala uz BiH kao što to radi i danas", kazao je premijer.

Dodao je da Hrvatska želi nastaviti riješavati pitanja iz 90-ih, ali da se moramo okrenuti budućnosti.

"Moramo imati pijetet prema svim žrtvama, bez obzira na nacionalnost. U tjedan dana vidjeti kako jedno vijeće istoga suda ne prepoznaje povezanost Mladića s Miloševićem, a danas ovako aludirati nije pravedno", kazao je premijer.

16:40 "Reagirao sam izrazito emotivno. Izuzetno nam je žao. Praljkov čin pokazuje toliki stupanj uvjerenosti da je sve ono što je radio dobro za hrvatski narod ", kazao je.

16:37 Upitan smatra li da je u sudnici došlo do sigurnosnih propusta, kazao je kako nije baš uobičajeno da se nešto ovakvo događa u sudnici jednom međunarodnu presudu.

16:36 "Nezadovoljni smo s ovom presudom. Hrvatski narod je konstitutivan u BiH i ima svoja prava", kazao je premijer.

16:35 "Siguran sam da većeg zagovornika za daljnji europski put u BiH od Hrvatske zasigurno nema. Takvu politiku ćemo nastaviti s BiH", kazao je premijer.

16:31 "Premijer je kazao kako je dio presude koji se odnosi na neuvažavanje žalbi šestorice neutemeljen i kosi se sa povijesnom istinom. Svi oni koji su živjeli taj period znaju na koji način je izvršena agresija i otkud je dolazila. U političkom smislu takav segment tumačenja drugostupanjske presude je neprihvatljiv", kazao je Plenković.

16:30 "Apsurdno je da niti u jednoj pravomoćnoj presudi ICTY za BiH nije utvrđena odgovornost Srbije za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu", kazao je Plenković i dodao da će i dalje biti zagovornik europskog puta BiH.

"Vlada će razmotriti pravne mehanizme kako bi osporila navode iz današnje presude", kazao je Plenković.

16:28 "RH je tri puta nastojala uključiti se u postupak kao prijatelj suda, ali sud je odbio te zahtjeve. Ovom presudom se na pogrešan način aludira na ulogu Hrvatske", kazao je Plenković.

16:25 "U ime Vlade RH i osobno želim izraziti najdublju sućut obitelji generela Praljka. Njegov čin najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici", kazao je Plenković.

Poručio je i kako Vlada žali zbog izrečenih potvrđenih presuda.

"Želim podsjetiti na pomoć Hrvatske BiH dok je ona bila suočena sa srspkom agresijom. hrvatska je s HVO-om oslobodila veliki dio BiH čime je omogućen Daytonski sporazum i završetak rata. Pružali smo utočište brojnim stanovnicima BiH, bez obzira na nacionalnost", kazao je Plenković.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene