Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je presuda šestorci ''međunarodni pečat na tamni dio istine''.

Galerija


Nakon izricanja pravomoćne presude šestorci iz BiH u Haagu izjavu je dao i Bakir Izetbegović. Ustvrdio je da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH.

Vezani članci Ilija Cvitanović gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 "Bojim se da je poruka i cilj onih koji sad pričaju o optužnicama protiv Hrvata daljnje iseljavanje i nestanak Hrvata iz BiH" Slobodan Praljak (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) General Praljak u jednom od zadnjih intervjua: "Sloboda se brani smrću... Prepun sam smrti mojih vojnika u meni"

''Utvrđeno je da je grupa čelnika HRHB, sudjelujući u udruženom zločinačkom pothvatu zajedno s tadašnjim čelnicima Hrvatske, na čelu s tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom, nastojala uspostaviti etnički hrvatski entitet u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i stvoriti pretpostavke za njegovo pripajanje sa Hrvatskom", kazao je Izetbegović.

Osvrnuo se na sve što je u srijedu izrečeno u presudi te zaključio da je ''na ovaj način stavljen međunarodni pečat na tamni dio istine o razlozima stvaranja i načinu djelovanja hrvatske zajednice Herceg-Bosna ''.

Pojasnio je zašto je rekao "dio istine".

''Hrvatska politika, ona koja se kreirala u Zagrebu i ona koja se kreirala u BiH, predomišljala se, lutala, borila se sama sa sobom, imala dvije dimenzije, odnosno dva lica. Jedno lice je neuspjeli udruženi zločinački pothvat koji je nanio strahovite patnje žrtvama, porušio sela i gradove i napravio gubitnicima i Bošnjake i Hrvate. Taj mračni projekt je kriv za sve upropaštene sudbine i nepotrebne smrti s jedne i druge strane.

Drugo lice je ono koje se borilo i izborilo za prestanak sukoba, koje se brinulo o protjeranim Bošnjacima i u vrijeme rata, koje je omogućilo postizanje Washingtonskog sporazuma i borbu postrojbi Armije BiH i HVO-a rame uz rame do kraja rata'', rekao je Izetbegović.

Na kraju je rekao da želi ostvariti suradnju sa svijetlom stranom hrvatske politike i smatra da je moguće ostvariti buduće dobre odnose.

Na pitanje o potencijalnoj tužbi BiH protiv Hrvatske za genocid, rekao je da ne vidi da će BiH ići u tom smjeru.