Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda šestorci

Dragan Čović pozvao na dostojanstvo i smirenost

Dragan Čović (Dnevnik.hr)
Dragan Čović (Dnevnik.hr)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović nakon izricanja presude šestorci u Haagu obratio se javnosti.

Dragan Čović pozvao je na dostojanstvo i smirenost u svakom dijelu BiH, osobito na područjima na kojima je bio sukob između Hrvata i Bošnjaka. ''Mislim da nam je danas potrebno graditi suživot, iako ovu presudu doživljavam kao dolijevanje ulja na vatru'', rekao je Čović.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Dragan Čović snažna podrška Hrvatske Sastali se Plenković i Čović: "Otvaranje pristupnih pregovora BiH zajednički politički prioritet" Neredi u Nizozemskoj Ozlijeđeni policjaci VIDEO Veliki sukobi Eritrejaca u Nizozemskoj: Pale automobile, proglašeno izvanredno stanje

Rekao je da još nije razgovarao s Bakirom Izetbegovićem, bošnjačkim članom Predsjedništva BiH kao niti Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske, ali da će to svakako učiniti tijekom dana.

''Nastavljamo sa zasjedanjima i kako bi se izbjegla nestabilnost u BiH'', poručio je Čović. "Pogotovo ne treba nasjedati na provokacije iz političkih i drugih centara. Ne treba nasjedati na provokacije onih koji će zloupotrijebiti današnje presude i otvoriti presude svim časnicima HVO-a", kazao je Čović.

Pozvao je na dostojanstvo i smirenost u cijeloj Bosni i Hercegovini, naročito u dijelovima gdje je bio sukob između Bošnjaka i Hrvata.

"Održivost Bosne i Hercegovine ovisi o statusu hrvatskog naroda. Osigurat ćemo potpunu ravnopravnost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda. Svakako da smo svi mogli učiniti više prema onima koji su dospjeli u Haški tribunal. Druga je stvar kako smo pomagali obrani i obiteljima osuđenih. Ako u presudi čujete da rušenje Starog mosta nije zločinački čin, jer je bio legalan vojni objekt, a s druge strane nešto drugo, onda je to problem", rekao je Čović.

Naveo je da su svjesni da Haški sud nije sud pravde, nego da je imao druge zadatke. "Ni u jednoj riječi niste mogli čuti da je netko nešto osobno učinio. Ovo je zločin prema svim časnim predstavnicima HVO-a, pa i svim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH. Slobodan Praljak podnio je žrtvu da dokaže kako je nevin", istaknuo je Čović.

O odnosima Hrvatske i BiH kazao je: ''Mislim da će biti rada na daljnjem jačanju naše međusobne suradnje. Hrvatska je pomagala da se osamostalimo, a sada nam pomaže na europskom putu. Uvjeren sam da pažljivim iščitavanjem detalja Hrvatska, što se mene tiče, neće imati neku odgovornost. Ali ćemo mi morati pojačati komunikaciju s Hrvatskom. BiH je suživot tri naroda i tu će se pitati i hrvatski narod'', zaključuje Čović.

U četvrtak je Dan Oružanih snaga u BiH i postrojit će ih Čović kao predsjedavajući Predsjedništva BiH. Na postrojavanju će biti i predstavnici Hrvatskog vijeća obrane koji su integrirani u legitimni sustav obrane BiH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene