Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZBORI U NJEMAČKOJ

Socijaldemokrati pobijedili konzervativce u izborima za nasljednika Angele Merkel

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema prvim službenim rezultatima njemački socijaldemokrati (SPD) tijesno su pobijedili na nedjeljnim nacionalnim izborima sa 25,7 posto glasova, dok je stranka bivše kancelarke Angele Merkel dobila 24,1 posto glasova.

"Sada vodimo u svim anketama", rekao je kancelarski kandidat SPD-a Olaf Scholz tijekom okruglog stola s drugim kandidatima.

"To je ohrabrujuća poruka i jasan mandat kako bismo bili sigurni da ćemo dobiti dobru, pragmatičnu vladu za Njemačku", dodao je nakon što se ranije obratio ushićenim pristašama SPD -a.

Obje su stranke vjerovale da bi mogle voditi sljedeću vladu, no kako niti jedan veliki blok nema većinu za formiranje vlade morat će oformiti koaliciju. U nju će vjerojatno biti uključeni i Zeleni koji su na trećem mjestu s 14,8 posto glasova što je najbolji razultat stranke na izborima do sad.

Jedna od mogućnosti je da se nastavi "velika koalicija" SPD-a s CDU/CSU, no najvjerojatniji ishod je trostrani savez koji vode ili socijaldemokrati ili Merkelini konzervativci, a u kojem bi bili Zeleni i FDP jer su oba bloka isključila mogućnost suradnje s AfD-om. Krajnje desna stranka drugi put ulazi u parlament s osvojenih 10,3 posto glasova.

Bundestag neće birati novog kancelara dok se ne oformi većina. To bi moglo potrajati mjesecima, a Scholz se nada da će imati koaliciju do Božića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna privremeni rezultati Franziska Giffey postaje prva gradonačelnica Berlina

Rast SPD-a najavljuje skretanje ulijevo za Njemačku i pokazuje izvanredan povratak stranke koja je u samo tri mjeseca vratila oko 10 bodova podrške i poboljšala svoj rezultat od 20,5 posto na nacionalnim izborima 2017. godine.

63-godišnji Scholz postao bi četvrti poslijeratni kancelar SPD-a nakon Willyja Brandta, Helmuta Schmidta i Gerharda Schroedera. Ministar je financija u Merkelinom kabinetu i bivši gradonačelnik Hamburga.

Scholzov konzervativni rival Armin Laschet signalizirao je da njegov blok još nije spreman priznati poraz, iako su njegove pristaše bile tiše.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna privremeni rezultati Franziska Giffey postaje prva gradonačelnica Berlina

"Kancelara nije uvijek postavila prvoplasirana stranka", rekao je Laschet (60) na okruglom stolu.

"Želim vladu u kojoj su uključeni svi partneri, gdje su svi vidljivi, a ne onu u kojoj će samo kancelar zasjati", rekao je u prvom pokušaju pridobivanja manjih stranaka.

Schmidt je vladao krajem 1970-ih i početkom 1980-ih u koaliciji s FDP-om iako su njegovi socijaldemokrati imali manje zastupničkih mjesta od konzervativnog bloka.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene