Stranke vladajuće koalicije u Slovačkoj prihvatile su u četvrtak ostavku premijera Roberta Fica i izabrale njegovog nasljednika, okončavši time eskalirajuću političku krizu.

Galerija


Tri koalicijska partnera dogovorili su se da Ficov zamjenik i član njegove stranke Smer, Peter Pellegrini, bude novi premijer, rekao je slovački predsjednik Andrej Kiska.

Vezani članci Robert Fico (Foto: DPA/PIXSELL) Bivši slovački premijer Fico izazvao zgranutost trivijalizacijom rasizma Ivan Čorkalo (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Reporter Nove TV iz Bratislave: "Istraga oko ubojstva novinara tapka u mjestu, a građani poručuju - nećemo odustati"

Fico je ponudio ostavku u srijedu zbog sve većeg pritiska na njegovu vladu nakon ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove partnerice Martine Kusnirove potkraj veljače.

Ostavkom, ponuđenom pod uvjetom da Smer zadrži pravo imenovanja premijera, izbjegao je prijevremene izbore. Izbori će se tako održati sredinom 2020.

Pellegrini je rekao da je Kiski dao potpise 79 zastupnika u parlamentu koji će i dalje podržavati vladu, što je većina od ukupno 150 zastupnika. (Hina)