Stranke vladajuće koalicije u Slovačkoj prihvatile su u četvrtak ostavku premijera Roberta Fica i izabrale njegovog nasljednika, okončavši time eskalirajuću političku krizu.

Galerija


Tri koalicijska partnera dogovorili su se da Ficov zamjenik i član njegove stranke Smer, Peter Pellegrini, bude novi premijer, rekao je slovački predsjednik Andrej Kiska.

Vezani članci Bdijenje za novinara Jana Kuciaka i njegovu djevojku, koja je s njim ubijena (Foto: AFP) Slovačka: Oslobođena sedmorica uhićenih zbog ubojstva novinara Premijer Robert Fico (Foto: AFP) Ministar podnio ostavku zbog ubojstva novinara: Premijer zapanjio na konferenciji za novinare

Fico je ponudio ostavku u srijedu zbog sve većeg pritiska na njegovu vladu nakon ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove partnerice Martine Kusnirove potkraj veljače.

Ostavkom, ponuđenom pod uvjetom da Smer zadrži pravo imenovanja premijera, izbjegao je prijevremene izbore. Izbori će se tako održati sredinom 2020.

Pellegrini je rekao da je Kiski dao potpise 79 zastupnika u parlamentu koji će i dalje podržavati vladu, što je većina od ukupno 150 zastupnika. (Hina)