Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez imalo milosti

Sjeverna Koreja javno je pogubila troje tinejdžera: Prisilila građane da gledaju stravičan čin

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Sjeverna Koreja sve je zabrinutija zbog utjecaja južnokorejske kulture na svoje građane, pa je tako pooštrila mjere te javno smaknula dvojicu tinejdžera.

Sjeverna Koreja javno je pogubila trojicu tinejdžera strijeljanjemdvojicu zbog gledanja i distribucije južnokorejskih filmova i jednog zbog ubojstva pomajke.

Procjenjuje se da su tinejdžeri navodno imali 16 ili 17 godina, a njihovo pogubljenje morali su gledali prestravljeni građani. 

"Onima koji gledaju ili distribuiraju južnokorejske filmove i drame i onima koji remete društveni poredak ubijanjem drugih ljudi neće biti oprošteno i bit će osuđeni na najgoru kaznu - smrt", poruka je sjevernokorejskih vlasti, piše RFA.

Pogubljenje je izvršeno u listopadu na aerodromu u gradu Hyesan, rekao je stanovnik.

Građani Hyesana okupili su se u grupama na pisti, nakon čega su vlasti učenike tinejdžerske dobi izvele pred javnost, osudile ih na smrt i odmah strijeljale.

Takva su pogubljenja rijetka u Sjevernoj Koreji, ali se događaju. Vlasti ih koriste kako bi prestrašile ljude te ih potaknule da se ponašaju onako kako one žele.

Pogubljenja su se dogodila otprilike tjedan dana nakon što su vlasti održale javne sastanke kako bi javnosti priopćile da će oštro postupiti prema zločinima u koje su upleteni strani mediji, posebno iz Južne Koreje. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna poruka Kina voljna surađivati sa Sjevernom Korejom na svjetskom miru

Pročitajte i ovo Kim Jong Un - 1 Najstarije dijete Kim Jong Un pokazao jedno od svoje djece, radi li se o nasljednici? "Nagađa se da ima između 12 i 13 godina"

Posljednjih godina južnokorejski i zapadni filmovi, kao i glazba i TV emisije, proširili su se diljem Sjeverne Koreje na USB-ovima i memorijskim karticama.

Sjeverna Koreja postala je sve zabrinutija zbog južnokorejske kulture, koja se smatra dekadentnom i antirevolucionarnom.

Nekoliko izvješća RFA-a tijekom proteklih nekoliko godina dokumentiralo je napore vlasti da se bore protiv toga nasumičnim oduzimanjem pametnih telefona i oštrim kaznama prekršiteljima.

Građani koji su uhvaćeni da gledaju strani film šalju se u disciplinski radni centar, prema izvorima iz Hyesana. Ako ih opet uhvate, bit će poslani u popravni radni logor na pet godina zajedno s roditeljima, koji moraju preuzeti odgovornost za nedolično ponašanje svoje djece.  Ali ako ih uhvate u distribuciji ili prodaji južnokorejskih filmova, mogu se suočiti sa smrtnom kaznom, čak i ako su maloljetni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene