Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važna poruka

Kina voljna surađivati sa Sjevernom Korejom na svjetskom miru

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je sjevernokorejskom čelniku Kim Jong Unu da je Peking voljan surađivati s Pjongjangom na svjetskom miru.

Xijeva poruka stiže nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja ispalila interkontinentalni balistički projektil u jednom od najsnažnijih pokusa dosad izjavljujući da će se vlastitim nuklearnim oružjem suočiti s onim što vidi kao američku nuklearnu prijetnju.

Sjeverna Koreja izvela je lansiranja proteklih tjedana te su porasli strahovi da priprema sedmo nuklearno testiranje, prvo nakon 2017. Xi je u poruci Kimu rekao da je Peking spreman surađivati sa Sjevernom Korejom na "miru, stabilnosti, razvoju i napretku regije i svijeta", objavila je službena sjevernokorejska središnja novinska agencija KCNA.

Xi je rekao kako je spreman surađivati s Pjongjangom jer se "promjene u svijetu, vremenu i povijesti odvijaju na neviđene načine", prenosi KCNA. Nekoliko dana prije sjevernokorejskoga lansiranja ICBM-a Xi se sastao na marginama samita G7 na Baliju s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, koji je izrazio uvjerenost da Peking ne želi daljnju eskalaciju Pjongjanga.

Washington je rekao kako želi da Kina, najvažniji saveznik Pjpongjanga i njegova gospodarska potpora, iskoristi svoj utjecaj da se obuzda Sjeverna Koreja. Čini se da je projektil lansiran 18. studenoga bio najnoviji sjevernokorejski ICBM s potencijalnim dosegom do američkog kopna.

Vijeće sigurnosti UN-a održalo je otvoreni sastanak zbog lansiranja, na kojemu su SAD, Britanija, Francuska i Indija među ostalih 14 država "snažno osudili" postupke Pjongjanga.

Pročitajte i ovo Testiranje balističkog projektila HOĆE LI BITI POSLJEDICA? Sjeverna Koreja ispalila interkontinentalni balistički projektil? Može i do SAD-a

Međutim zapadni diplomat rekao je za AFP da su Kina i Rusija izabrale ne stati iza zajedničke izjave u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Projektil Sjeverne Koreje NAJAVILA ŽESTOK ODGOVOR Sjeverna Koreja ispalila raketu: ''SAD će požaliti zbog svojeg kockanja''

Ranije ovaj mjesec SAD je optužio Peking i Moskvu da štite Pjongjang od daljnjeg kažnjavanja. U svibnju su Kina i Rusija stavile veto na napore pod vodstvom SAD-a za strože sankcije Sjevernoj Koreji zbog ranijih lansiranja.

Pjongjang već jest pod višestrukim sankcijama zbog svojih nuklearnih i programa balističkih projektila, a Kina čini više od 90 posto bilateralne trgovine te siromašne zemlje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene