Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetosti na vrhuncu

"Ovako bi izgledao nuklearni protunapad": Sjeverna Koreja ispalila četiri krstareće rakete

Rakete Hwasal-2
Rakete Hwasal-2 Foto: Afp
Sjeverna Koreja testirala je četiri strateške krstareće rakete tijekom vježbe kojoj je bio cilj demonstrirati sposobnost te zemlje da izvede nuklearni protunapad protiv neprijateljskih snaga, izvijestili su državni mediji u petak.

Na vježbi su s područja grada Kim Chaek u pokrajini Sjeverni Hamgyong ispaljene četiri rakete Hwasal-2 prema moru uz istočnu obalu Korejskoga poluotoka, javila je državna agencija KCNA.

Vježba je pokazala da Demokratska Narodna Republika Koreja "na svaki mogući način jača svoju sposobnost za nuklearni protunapad u borbi protiv neprijateljskih snaga", dodaje KCNA.

Ispaljivanje raketa nisu najavile ni Južna Koreja ni Japan, koji obično prvi otkrivaju i najavljuju takva lansiranja.

Južnokorejsko ministarstvo obrane priopćilo je da su lansiranje promatrali, ali da ima "razlika" između onoga što su oni i SAD detektirali i onoga što piše u sjevernokorejskom priopćenju, ne objašnjavajući pojedinosti.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un - 3 Testiranje oružja Sjeverna Koreja opet ispalila balističke projektile: "Ovo ugrožava mir i sigurnost"

Sjeverna Koreja ispalila je rakete dok su američki i južnokorejski dužnosnici sudjelovali u simulacijskoj vježbi fokusiranoj na mogućnost da Sjeverna Koreja upotrijebi nuklearno oružje.

U zasebnom priopćenju, ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje kritiziralo je Washington i njihove saveznike zbog sazivanja sastanka UN-ova Vijeća sigurnosti zbog njihovih nedavnih testiranja raketa.

Sjeverna Koreja optužila je UN da "nije pošten" prema njihovim vojnim aktivnostima, dok istodobno šuti o zajedničkim vojnim vježbama SAD-a i Južne Koreje.

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja projektil uoči vojnih vježbi Kuha na Istoku: Sjeverna Koreja ispalila prijeteći balistički projektil

Kwon Jong Gun, zadužen u ministarstvu za SAD, ponovio je da će Sjeverna Koreja razmotriti poduzimanje "snažnih protumjera" nastavi li UN biti "američko sredstvo za pritisak" na Pyongyang.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene