Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uoči vojnih vježbi

Kuha na Istoku: Sjeverna Koreja ispalila prijeteći balistički projektil

Sjeverna Koreja projektil
Sjeverna Koreja projektil Foto: Afp
Južnokorejska vojska objavila je da je riječ o projektilu dugog dometa ispaljenog s lokacije nedaleko od Pjongjanga.

Sjeverna Koreja ispalila je balistički projektil prema moru u blizini svoje istočne obale u subotu, objavilo je južnokorejsko vojno zapovjedništvo nakon što je Pjongjang upozorio da će snažno odgovoriti na predstojeće američko-južnokorejske vojne vježbe.

Japanska obalna straža također je rekla da je Sjeverna Koreja lansirala nešto što bi mogla biti balistička raketa. Južnokorejska vojska objavila je da je riječ o projektilu dugog dometa ispaljenog s lokacije nedaleko od Pjongjanga.

Do lansiranja je došlo nakon što je Sjeverna Koreja u petak zaprijetila "neviđeno čvrstim, snažnim" odgovorom dok se Južna Koreja i Sjedinjene Države pripremaju za svoje zajedničke godišnje vojne vježbe u sklopu napora da odvrate sve veće nuklearne i raketne prijetnje Sjeverne Koreje.

Pročitajte i ovo Ilustracija ZAOŠTRAVANJE NAPETOSTI Sjeverna Koreja prijeti neviđenim odgovorom zbog vojnih vježbi

Savezničke nuklearne strateške vježbe predviđene su za srijedu u Pentagonu i u njima će sudjelovati viši kreatori obrambenih politika iz obje države, objavilo je južnokorejsko ministarstvo obrane. Dvije zemlje namjeravaju također održati širok raspon zajedničkih terenskih vježbi, uključujući vježbe gađanja, u narednim tjednima i mjesecima.

Otprilike 28.500 američkih vojnika raspoređeno je u Južnoj Koreji kao nasljeđe Korejskog rata, koji je trajao od 1950. do 1953. godine, u kojem je sudjelovao SAD i koji je završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom, zbog čega su sukobljene strane tehnički i dalje u ratu.

Pročitajte i ovo Noćna parada u Sjevernoj Koreji nove prijetnje Rekordan broj nuklearnih projektila na paradi: "Mogu pogoditi mete bilo gdje u svijetu"

Sjeverna Koreja, koja posjeduje nuklearno oružje, lansirala je prošle godine najveći broj raketa dosad, uključujući interkontinentalne balističke rakete koje bi mogle pogoditi bilo koje mjesto u SAD-u, a nastavlja pripreme za svoje prvo testiranje nuklearnog oružja od 2017.

Pjongjang je možda stvorio vojnu jedinicu, čija je zadaća upravljati novim interkontinentalnim balističkim projektilima, u skladu s nedavnim restrukturiranjem vojske, na što upućuju snimke državnih medija koje prikazuju vojnu paradu održanu 9. veljače.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene