Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UZAVRELA SITUACIJA

Kosovska vlada povukla potez koji bi trebao smiriti strasti, asistirali i Amerikanci: "Bit će uklonjene sve barikade..."

Aktualno Galerija Kosovska granica - 1 Kosovska granica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kosovska granica - 2 Kosovska granica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kosovska granica - 3 Kosovska granica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kosovska granica - 4 Kosovska granica - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Kosovska granica - 5 Galerija 1/6 >>
Sirene za uzbunu uznemirile su danas građane Kosovske Mitrovice. Na nekoliko se lokacija na Kosovu čula i pucnjava, potvrdila je tamošnja policija.

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice danas tijekom popodneva čule su se sirene za uzbunu. Bile su vrlo glasne, što je uznemirilo mnoge građane koji su se zatekli na ulici, javlja KosSev. Građani sa sjevera Kosova javljali su da se na više lokacija postavljaju barikade.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Ponosni kum Vučić objavio fotografiju sa svojim kumčetom s Kosova: "Junak, ne plače uopće" Aleksandar Vučić sukobi u susjedstvu Vučić poručio da neće izručiti Radoičića, a Kurti ponovio da je Srbija pokušala izazvati rat

Zamjenik zapovjednika Kosovske policije za regiju Sjever Besim Hoti potvrdio je ranije za KosSev da je došlo do blokade ceste u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru.

U večernjim satima predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kako pišu tamošnji mediji, stigao je u Glavni stožer srpske vojske. Što je kazao nakon sastanka, možete pročitati OVDJE.

Tijek zbivanja možete pratiti u nastavku:

00:13 U kasnim večernjim satima stigla je vijest da je kosovska vlada odlučila odgoditi provedbu odluke o srpskim tablicama i dokumentima za mjesec dana, do 1. rujna.

"Odluka je, kako kažu, donesena nakon konzultacija kosovskih dužnosnika s američkim i europskim predstavnicima. Kosovski premijer Albin Kurti, zajedno s Vjosom Osmani, Besnikom Bisljimijem i Donikom Gervalom, kontaktirao je i sastao se s europskim i američkim predstavnicima. Ovom prilikom vlada Kosova se obavezuje da će od ponedjeljka 1. kolovoza 2022. odgoditi provođenje odluke do 1. rujna 2022.", navodi se u priopćenju kosovske vlade.

Dodaju i da se odluka do spomenutog datuma odlaže jer će tada biti uklonjene sve barikade i biti uspostavljena potpuna sloboda kretanja na svim putova na sjeveru. Istovremeno, iz kosovske vlade osudili su blokiranje putova na sjeveru i pucnjavu.

"Riječ je o tendenciji destabilizacije Kosova i ugrožavanja mira i sigurnosti građana. Danas popodne i večeras bilo je brojnih agresivnih akata koje je poticao i pripremao službeni Beograd", naveli su, a prenosi KosSev.

23:40 U jeku novog zaoštravanja oglasili su se priopćenjem i iz KFOR-a. Kazali su kako su spremni reagirati ako sigurnost Kosova i slobode kretanja njihovih građana bude ugrožena. Cijelo priopćenje pročitajte OVDJE.

23:05 Večeras se o situaciji na sjeveru Kosova oglasila i premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Sve što vidimo danas rezultat je Kurtijevih unilateralnih poteza. Srbija ništa nije napravila da započne ovu krizu, Srbi na Kosovu nisu učinili apsolutno ništa da izazovu ovo što danas vidimo. Upravo suprotno, ovo je epilog višegodišnjeg maltretiranja Srba na Kosovu i nepoštovanja međunarodnih sporazuma", rekla je Brnabić.

"Predsjednik Vučić i Srbija pozivaju na mir, stabilnost, povezivanje i suradnju, a Albin Kurti je sramota današnjeg Balkana. Kurti je čovjek čija je jedina politika stalno nasilje i stalne provokacije. Kurti je taj koji je doveo stvari do ove točke - ukidanjem prava glasa Srbima, zabranom održavanja izbora na teritoriju Kosova, nepoštovanjem Bruxelleskog sporazuma i otvorenim priznanjem da Priština nikada neće implementirati Bruxelleski sporazum, kao i namjerno pogrešnim i selektivnim tumačenjem starih sporazuma", zaključila je, prenosi Blic.

Došlo je i do pucnjave

22:30 Oglasio se i premijer Albin Kurti. Kosovski premijer okrivio je u nedjelju navečer srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i direktora Ureda za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića kao glavne odgovorne za "nemire" na sjeveru Kosova. Više o tome čitajte >>>OVDJE.

Radio Slobodna Europa prenosi da su kosovska policija i NATO-ove snage aktivirale dodatne specijalne jedinice na sjeveru Kosova kao odgovor na barikade koje su postavili lokalni srpski militanti.

22:05 Kosovska policija je potvrdila da je na nekoliko lokacija čula pucnjavu iz vatrenog oružja, gdje su neki od pucnjeva bili usmjereni prema policijskim jedinicama, ali nije bilo ozlijeđenih.

Dodali su i da imaju informacije građana da postoje slučajevi privođenja i maltretiranja albanskih građana, koji su zadobili ozljede i materijalnu štetu na automobilima od strane osoba za koje se sumnja da su dio organizacije koja blokira ceste, piše RTK.

Kosovska policija objavila je da nema ozlijeđenih građana ili policajaca, prema službenim informacijama kojima oni raspolažu. Dodaju da se nastavljaju blokade na više različitih lokacija na sjeveru Kosova u smjeru dva granična prijelaza Jarinje i Brnjak, koji su zatvoreni za promet.

Blokirani prijelazi

Građani su blokirali administrativne prijelaze Jarinje i Brnjak, gdje su raspoređeni kosovski specijalci, javlja RTS. Policija u centralnoj Srbiji vraća putnička vozila koja su krenula prema administrativnim prijelazima.

Oglasilo se i srpsko ministarstvo obrane

"Povodom velikog broja dezinformacija koje u eter namjerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih računa na društvenim mrežama i pojedinih internetskih portala, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo obrane priopćuje da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije", napisali su.

Vučićeva presica

Podsjetimo, Kosovo od 1. kolovoza uvodi zabranu ulaska na svoj teritorij osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije i umjesto toga izdavat će tromjesečni "ulazno-izlazni dokument".

Zabranjuje se i korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Beograd ne priznaje.

Riječ je o recipročnim mjerama, jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Reagirajući na te odluke, Vučić se u subotu sastao s predstavnicima kosovskih Srba, koji su iskazali zabrinutost i upozorili na moguće incidente u slučaju da Kosovo silom provede te odluke.

Vučić je na izvanrednoj konferenciji za medije ocijenio da je situacija za Srbe na Kosovu vrlo komplicirana i da Srbija nikad nije bila u kompleksnijoj i težoj situaciji nego danas.

"Moj savjet je samo da svi budu mirni. Šta god da pokušaju uraditi (kosovske vlasti), sačuvajmo pribranost. Ne dajmo Albancima nijedan povod da počnu pucati u masu", izjavio je Vučić.

Nazivajući Kosovo "lažnom državom", a kosovskog premijera Albina Kurtija "miljenikom Kvinte", Vučić je ocijenio kako se čini da netko namjerno želi isprovocirati dodatne napetosti i probleme.

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene