Kriza na Kosovu - 1
Kriza na Kosovu - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Zbog novog zaoštravanja odnosa Kosova i Srbije oglasili su se i iz NATO-ove misije na Kosovu. Tvrde kako su spremni reagirati ako sigurnost Kosova bude ugrožena.


Povodom novih napetosti na granici Kosova i Srbije na Twitteru su se oglasili i iz NATO-ve misije na Kosovu - KFOR. Tvrde da će braniti prava Kosova te pozivaju na deeskalaciju situacije. Podsjetimo, do nemira je došlo nakon što su s kosovske strane odlučili uvesti novi, reciprocitetni režim prelaska granica, nakon čega su se počele postavljati barikade na granici, a za što je kosovski premijer Kurti optužio Beograd.

Vezani članci Aleksandar Vučić Vučić: "Nikakvog priznanja Kosova neće biti. Nema predaje! Živjela Srbija" Išaran automobil VIDEO Saborska zastupnica objavila snimku: "Srbin je u Opatiji išarao automobil s Kosova"

"Kosovo Force je spreman reagirati ukoliko stabilnost sjevernog Kosova bude ugrožena", stoji u naslovu priopćenja.

U njemu se nastavlja kako je sigurnosna situacija toga područja trenutno napeta. NATO detaljno nadzire događanja i pripravan je reagirati u slučaju zaoštravanja odnosa u skladu sa svojim ovlastima prema rezoluciji iz 1999., navode.

"Naša misija usmjerena je na svakodnevno provođenje rezolucije kojom se osigurava sigurno okruženje i provedba slobode kretanja za sve državljane Kosova. Jasno ističemo javne, vidljive i čvrste stavove, a zapovjednik misije je u stalnom kontaktu sa svim glavnim posrednicima dijaloga, kako sa predstavnicima kosovskih sigurnosnih tijela, tako i sa srpskim ministrom obrane.

NATO također nastavlja s punom podrškom normalizaciji procesa između Prištine i Beograda kroz dijalog s Europskom unijom, te poziva sve strane da nastave dijalog. Nastavak istoga presudan je za mir i sigurnost u regiji", nastavljaju u priopćenju.

Zaključili su kako nema nade za bolju budućnost Balkana bez ukupnog poštovanja ljudskih prava, demokratskih vrijednosti, zakona, reformi i dobrosusjedskih odnosa.

"Konstruktivni je dijalog ključ stabilnosti regije. Poduzet ćemo sve mjere koje su potrebne za održavanje sigurnosti Kosova u bilo kojem trenutku, u skladu s UN-ovim mandatom", piše na kraju objave.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju