Albin Kurti, kosovski premijer
Albin Kurti, kosovski premijer Foto: Afp

Kosovski premijer Albin Kurti okrivio je u nedjelju navečer srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i direktora Ureda za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića kao glavne odgovorne za "nemire" na sjeveru Kosova.


Blokadu cesta i pucnjavu u nedjelju navečer premijer Albin Kurti nazvao je agresivnim akcijama za koje kaže da su unaprijed isplanirane u Beogradu i Raški.

Vezani članci Aleksandar Vučić "Hoću u Jasenovac, a vi mi ne date", zavapio Vučić i progovorio o Kosovu: "Pripremaju likvidacije naših ljudi na sjeveru" Josep Borrell Nakon incidenata na Kosovu: Šef europske diplomacije pozvao Vučića i Kurtija u Bruxelles na nastavak dijaloga

Potvrdio je da kosovske vlasti prikupljaju informacije i prate situaciju te naglasio da će "djelovati u cilju obrane zakonitosti i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", prenosi KosSev.

Premijer Kurti građane je pozvao da prate službena priopćenja policije i vlade te da ne dozvole da ih "službeni beogradski mediji dezinformiraju".

"Poštovani građani Republike Kosovo, 

I prije nego što je počelo naše izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata na graničnim prijelazima sa Srbijom, nelegalne srpske strukture na sjeveru počele su blokirati puteve i pucati. Njima su prethodile izjave, sastanci i skupovi straha i prijetnji u Beogradu i Raški. Tamo su ove agresivne akcije koje se danas događaju bile planirane i poticane.

 Vučić i Petković su glavni zaslužni za ove nemire.

Vlada Republike Kosovo je demokratska i progresivna, koja voli, poštuje i provodi zakon i ustavnost, mir i sigurnost, za sve građane bez razlike i za cijelu našu zajedničku državu. Organi reda i sigurnosti naše države prikupljaju informacije, prate situaciju i djelovat će u obrani zakona i građana, našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta", kazao je Kurti u obraćanju i dodao kako sljedeći "sati, dani i tjedni mogu biti izazovni i problematični".

"Suočeni smo sa srpskim nacional-šovinizmom koji dobro poznajemo. Radit ćemo danonoćno, bit ćemo na vrhu svojih obaveza, za vas kao građane i za našu demokratsku Republiku. I zajedno uspijevamo očuvati red i zakon postavljajući ih u svaki kutak zemlje", kazao je Kurti, javlja KosSev.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju