Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Signal Americi

Rusija priprema najveće vojne vježbe od hladnog rata, sudjeluju i Kinezi

Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije (Foto: AFP)
Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije (Foto: AFP) Foto: Afp
Rusija je započela s pripremama za najveće ratne igre od početka hladnog rata. U velikim vojnim vježbama u Vostoku, na samom istoku zemlje, krajem kolovoza će po prvi sudjelovati i kineska vojska.

Kineske vlasti su potvrdile da će 3200 vojnika, 900 tenkova, te 30 aviona i helikoptera sudjelovati u vojnim vježbama s Rusijom, koja još nije potvrdila točan broj svojih sudionika. Međutim, pošto je najavljeno da će se raditi o novom rekordu, vjerojatno je da će sudjelovati više od 100.000 vojnika, 1500 tenkova, 120 letjelica, te 70 brodova.

Pročitajte i ovo Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području" Bjeloruska vojska Pogoršani odnosi sa Zapadom Ruski saveznik zvecka oružjem pored granice s EU: "Pripremamo se za uvođenje izvanrednog stanja"

Ruski ministar obrane Sergei Shoigu u ponedjeljak je rekao da će nadolazeće vježbe biti "najveće od 1981. godine, bez presedana u velićini i broju jedinica koje sudjeluju". Zvezda, TV postaja koju vodi spomenuto ministarstvo, rekla je da će vježbe biti u stilu ratnih igri Sovjetskog Saveza.

Međunarodna suradnja u srcu je ekspanzije vojnih vježbi, za Independent je rekao Mark Galeotti s Instituta za međunarodne odnose u Pragu. Dodao je: "Usprkos žestokim pokušajima Zapada da se izolira Kremlj, druge države još uvijek žele surađivati s Rusijom. Pomoću suradnje i prodaje oružja, Rusija koristi vojnu snagu kako bi povećala svoju geopolitičku prisutnost."

Viši ruski zakonodavci ne taje koga smatraju glavnom publikom kada su u pitanju vojne vježbe u Vostoku. Frants Klintsevich, član Odbora za obranu i sigurnost u gornjem domu ruskog parlamenta, za Zvezdu je rekao da su vježbe signal Sjedinjenim Državama.

"Nekada su bili jako sretni jer naše jedinice, postrojbe i osoblje nisu bili uvježbani i nisu mogli surađivati", rekao je . "Vremena su se promijenila", dodao je.

Međutim, Galeotti tvrdi da se nešto drugo krije iza takve retorike: "Rusija želi da ju se tretira kao važnu silu, ali se, paradoksalno, njezin pogled na svijet vrti oko Washingtona", rekao je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene