Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije (Foto: AFP)
Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije (Foto: AFP)

Rusija je započela s pripremama za najveće ratne igre od početka hladnog rata. U velikim vojnim vježbama u Vostoku, na samom istoku zemlje, krajem kolovoza će po prvi sudjelovati i kineska vojska.


Kineske vlasti su potvrdile da će 3200 vojnika, 900 tenkova, te 30 aviona i helikoptera sudjelovati u vojnim vježbama s Rusijom, koja još nije potvrdila točan broj svojih sudionika. Međutim, pošto je najavljeno da će se raditi o novom rekordu, vjerojatno je da će sudjelovati više od 100.000 vojnika, 1500 tenkova, 120 letjelica, te 70 brodova.

Vezani članci Testiranje projektila, ilustracija (Foto: AFP) Zveckanje oružjem: Putin naredio vojsci da uzvrati jednakom mjerom na američko testiranje raketa Kineski najveći vojno transportni zrakoplov, Y-20 (Foto: AFP) Uputili žestoko upozorenje SAD-u: "Kina neće ostati prekriženih ruku''

Ruski ministar obrane Sergei Shoigu u ponedjeljak je rekao da će nadolazeće vježbe biti "najveće od 1981. godine, bez presedana u velićini i broju jedinica koje sudjeluju". Zvezda, TV postaja koju vodi spomenuto ministarstvo, rekla je da će vježbe biti u stilu ratnih igri Sovjetskog Saveza.

Međunarodna suradnja u srcu je ekspanzije vojnih vježbi, za Independent je rekao Mark Galeotti s Instituta za međunarodne odnose u Pragu. Dodao je: "Usprkos žestokim pokušajima Zapada da se izolira Kremlj, druge države još uvijek žele surađivati s Rusijom. Pomoću suradnje i prodaje oružja, Rusija koristi vojnu snagu kako bi povećala svoju geopolitičku prisutnost."

Viši ruski zakonodavci ne taje koga smatraju glavnom publikom kada su u pitanju vojne vježbe u Vostoku. Frants Klintsevich, član Odbora za obranu i sigurnost u gornjem domu ruskog parlamenta, za Zvezdu je rekao da su vježbe signal Sjedinjenim Državama.

"Nekada su bili jako sretni jer naše jedinice, postrojbe i osoblje nisu bili uvježbani i nisu mogli surađivati", rekao je . "Vremena su se promijenila", dodao je.

Međutim, Galeotti tvrdi da se nešto drugo krije iza takve retorike: "Rusija želi da ju se tretira kao važnu silu, ali se, paradoksalno, njezin pogled na svijet vrti oko Washingtona", rekao je.