Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Diplomatski rat

Rusi o zahlađenju odnosa sa Zapadom: "Amerikanci su protiv nas, pokušavaju nas uništiti kako ne bismo postali snažniji"

Panorama središta Moskve (Foto: AFP)
Panorama središta Moskve (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Rusija priprema odmazdu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Rusija priprema odmazdu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Rusija priprema odmazdu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Rusija priprema odmazdu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Panorama središta Moskve (Foto: AFP) Galerija 1/3 >>
Broj zemalja i organizacija koji protjeruju ruske diplomate neprekidno raste. Na potezu je Moskva. Rusko ministarstvo vanjskih poslova za Vladimira Putina priprema plan odmazde Zapadu.

Ledeni vjetar i snijeg zahvatili su Moskvu, no za Ruse je veći problem naglo zahladnjenje u odnosima sa Zapadom.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili" Ljudi odaju počast stradalima u terorističkom napadu u Moskvi 140 mrtvih i 182 ranjenih Nema kraja agoniji nakon terorističkog napada u Moskvi: Još se uvijek traga za 95 nestalih osoba

„Amerikanci su protiv nas i pokušavaju nas uništiti kako se naša zemlja ne bi razvila i postala snažnija“, smatra Igor Bondarenko, stanovnik Moskve.

Ruski šef diplomacije kaže da bezobrazno ponašanje neće tolerirati.

„Bili smo u pravu kada smo rekli da je u modernom svijetu i Europi jako malo istinski neovisnih država. Kada jednog ili dva diplomata zamole da napuste zemlju, dok nam istodobno šapuću isprike, znamo da je to sigurno rezultat goleme ucjene koju Washington koristi kao glavni alat na međunarodnoj sceni“, kaže ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

SAD je protjerao 60 ruskih diplomata, nakon što je to prva učinila Velika Britanija zbog trovanja bivšeg ruskog obavještajca u Engleskoj. Isto je učinilo još zapadnih zemalja, a bilanca je u ovom trenutku sljedeća - ukupno 26 zemalja, kao i NATO savez zajedno su protjerali 150 ruskih diplomata. Europska unija nije ujedinjena u solidarnosti s Velikom Britanijom koja će je napustiti jer osam zemalja članica neće izbacivati ruskog diplomatsko osoblje. No London je zadovoljan.

„Mislim da je mnogim ljudima i vladama to što se dogodilo u Salisburyju na neki način iskristaliziralo njihove vlastite frustracije, njihovo razočaranje u ponašanje ruske države. U ovom golemom protjerivanju diplomata vidimo želju da se to ispravi i jasno kaže: 'Rusijo, dosta je bilo'“, kaže britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

„Ovo je jasna poruka Rusiji da postoji cijena i posljedice njezina neprihvatljivog i opasnog ponašanja“, kaže glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Moskva neprestano negira bilo kakvu povezanost s pokušajem ubojstva Sergeja Skripala. Ruski predsjednik Vladimir Putin u posljednja dva dana više se puta pojavio u javnosti, ali niti jednom nije komentirao protjerivanje svojih diplomata.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene