Sjednica Vijeća Europe (Foto: Arhiva/AFP)
Sjednica Vijeća Europe (Foto: Arhiva/AFP)

Europska unija produljila je u ponedjeljak sankcije protiv Rusije zbog aneksije Krima i potpore pobunjenicima u istočnoj Ukrajini na još šest mjeseci.


"Vijeće je 12. ožujka produljilo restriktivne mjere zbog djelovanja koje podriva ili prijeti teritorijalnom integritetu, suverenosti i neovisnosti Ukrajine na daljnjih šest mjeseci, do 15. rujna 2018.", kaže se u priopćenju.

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) Rusija i Ukrajina razmijenile zatvorenike, među kojima i mornare te redatelja Sencova Slika nije dostupna EU 'zelijepila' još 6 mjeseci sankcija Rusiji, Moskva negoduje

Te mjere uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine za 150 ljudi i 38 poduzeća.

Vijeće navodi da je procjena situacije ne terenu pokazuje da nema razloga za promjenu režima sankcija.

Osim ovih mjera EU je u vezi s ukrajinskom krizom EU je uvela i ciljane ekonomske sankcije u pojedinim sektorima protiv Rusije, koje su na snazi do 23. lipnja 2018. godine, te restriktivne mjere zbog aneksije Krima i Sebastopolja, koje su ograničene samo na područje Krima i Sevastopolja, a koje su na snazi također do 23. lipnja 2018.

Rusija je 2014. anektirla Krim i ne pokazuje namjeru da ga vrati Ukrajini. EU i zapadne zemlje optužuju Rusiju da pruža potporu ruskim separatistima u istočnoj Ukrajini, gdje je u sukobima od 2014. poginulo više od deset tisuća ljudi. (Hina)