Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez imalo srama

Bijeg iz zone smrti! Šest sati nosio ga na leđima kako bi mu spasio život, a onda je nezahvalnik napravio ovo: "Ti si sramota. Baci svoju prokletu putovnicu"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Malezijski penjač koji je spašen s Mount Everesta izazvao je bijes zahvalom svojim sponzorima, ali ne i šerpi koji mu je spasio život.

Gelje Sherpa nosio je malezijskog penjača Ravichandrana Tharumalingama šest sati u vrlo rijetkom spašavanju s velikih visina nakon što ga je uočio kako se drži za uže i drhti od ekstremne hladnoće u području koje se još naziva "zona smrti".

"Danas sam živ jer sam imao najbolje i posvećene partnere - 14th Peals Expedition Co i Global Rescue Ins", rekao je penjač nakon što je bio na korak do smrti i preživio zahvaljujući samo jednoj osobi te je tu zahvalu objavio na Instagramu.

Gelje je na Instagramu odgovorio Ravichandranu: "Donio sam odluku da otkažem vođenje ljudi na vrh kako bih ga mogao odvesti dolje na sigurno prije nego što ondje umre sam. Sam sam ga nosio sve do kampa, gdje ga je preuzeo spasilački tim."

Tharumalingam je blokirao Geljea na društvenim mrežama, što je izazvalo dodatnu reakciju zbog nezahvalnosti prema spasiocu. To što Tharumalingam nije zahvalio Geljeu pogodilo je mnoge u zajednici u kojoj se često ističu golemi napori lokalnih vodiča i nosača, piše Telegraph.

Jedan čovjek je napisao: "Trebao bi se sramiti. Ti si sramota za državu. Baci svoju prokletu putovnicu. Zašto je tako prokleto teško cijeniti svog pomagača?"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Navala u proljeće Izmoreni, bez zraka i u smrtonosnoj zoni - Sve ih je više!

Šerpa je 18. svibnja vodio kineskog klijenta do vrha Everesta kada je ugledao Tharumalingama u opasnosti. U tom području temperature mogu pasti do minus tridest stupnjeva ili niže, a razine kisika su toliko niske da penjači mogu izdržati samo nekoliko minuta bez pomoći aparata za disanje.

Govoreći za CNN, Gelje je rekao da Tharumalingam nije imao ništa sa sobom kako bi preživio i umalo je umro.

"Nitko mu nije pomagao. Nije bio s prijateljima, nije imao kisika, šerpa nije bio s njim, tako da je ovo bilo prilično opasno za njega", rekao je šerpa.

Umotali su penjača u prostirku za spavanje, vukli ga po snijegu ili ga nosili na leđima do kampa. Helikopter ga je zatim odvezao u bazni kamp. Bigyan Koirala, dužnosnik odjela za turizam, to spašavanje nazvao je "vrlo rijetkom operacijom".

"Gotovo je nemoguće spasiti penjače na toj visini", rekao je za Reuters.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene