Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković o uništenju brane u Ukrajini: ''Riječ je o ekocidu koji ugrožava živote desetaka tisuća ljudi''

Dogovor sa sindikatima državnih i javnih službi o povećanju plaća trajno je rješenje, a odnosi se i na službenike u pravosuđu, poručio je premijer Andrej Plenković na redovitoj sjednici Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

U uvodnom govoru na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković kazao je da se sastao s predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori i zaželio im uspjeh na izborima te najavio otvaranje Hrvatske kuće u Vojvodini.

Opetovao je zadovoljstvo sastankom i dogovorom sa sindikatima državnih i javnih službi početkom tjedna te naglasio da je prijedlogom usuglašeno povećanje plaća za više od 219.000 osoba.

Usuglašen je prijedlog povećanja plaća od 100, odnosno 80 i 60 eura, ovisno o koeficijentima, koje će se s plaće za lipanj isplatiti u srpnju.

''Potpisat ćemo Memorandum o razumijevanju o ovom dodatku, ali će se ova povećanja trajno ugraditi u Zakon, a povećanje se odnosi i na službenike u pravosuđu. Ovo zajedničko postignuće je zajedničko ulaganje u veće plaće'', istaknuo je Plenković. 

''Interes za obveznicu pokazuje kredibilitet i reputaciju Hrvatske''

Istaknuo je i da je Ministarstvo financija Republike Hrvatske uspješno izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, a s dospijećem 2035. godine.

''Interes govori o kredibilitetu Hrvatske, a sve je to u kontekstu odgovornog vođenja javnih financija, investicijskog kreditnog rejtinga i snažnog položaja Hrvatske u duhu integracije u europodručje i Schengen'', poručio je premijer.

Podsjetio je, između ostalog, i na dan ranije održanu 1. sjednicu Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju te na uspješno testiranje sustava za rano uzbunjivanje prošloga vikenda: ''Testiranje je proteklo uspješno, 80 posto mobilnih uređaja je dobilo poruke, radi se na uklanjanju testnih nedostataka.''

''Uništenje brane u Ukrajini je ekocid''

Komentirao je i uništenje brane u Ukrajini: ''Ovo je samo još jedan dio mozaik teške situacije za ukrajinski narod. Riječ je o ekocidu koji ugrožava živote desetaka tisuća ljudi.''

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Digitalna transformacija Plenković: ''Digitalizacija će pridonijeti održivom razvoju Hrvatske. Tri su prioriteta''

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Pravosudni radnici Krešić o Plenkovićevoj ponudi sindikatima: "Produžio je partiju pokera u kojoj će se čekati tko će prvi trepnuti"

Vlada je u Sabor poslala prijedlog izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi te Konačni prijedlog zakona o osobnoj asistenciji.

Prijedlogom zakona o osobnoj asistenciji prvi put se u Hrvatskoj uspostavlja normativni okvir te usluge, koja postaje socijalna usluga, a osigurava pomoć osobama s invaliditetom u aktivnostima koje ne može izvoditi sama.

Zakon o osobnim asistentima čekao se dugih 16 godina. Najavljen je kao epohalni pomak, a njime su zadovoljni resorni ministar Marin Piletić i radna skupina te Zajednica saveza osoba s invaliditetom, ali ne i roditelji i osobe s invaliditetom. 

Iz Vlade tvrde da jasno definirane izmjene idu u prilog svim korisnicima.

Više čitajte >> OVDJE

Vlada je napokon usvojila i Nacionalni program za mlade za razdoblje 2023.-2025.

Više čitajte >> OVDJE

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene