Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija trajala 17 sati

Detalji dramatične akcije spašavanja hrvatske planinarke na Veležu: "Dolazi ti helikopter, elise razbacuju sve oko sebe..."

Aktualno Galerija Penjačica spašena nakon 17 sati - 1 Penjačica spašena nakon 17 sati - 1 Foto: DNEVNIK.hr Penjačica spašena nakon 17 sati - 2 Penjačica spašena nakon 17 sati - 2 Foto: DNEVNIK.hr Penjačica spašena nakon 17 sati - 3 Penjačica spašena nakon 17 sati - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Penjačica spašena nakon 17 sati - 4 Galerija 1/4 >>
Rijetko viđena i dramatična akcija spašavanja penjačice na Veležu: 62-godišnja žena iz Zagreba može slaviti svoj drugi rođendan nakon što je više od pola dana provela viseći na 400 metara visine jer se tijekom penjanja poskliznula i teško ozlijedila.

Dojava o nezgodi i ozlijeđenoj penjačici stigla je u nedjelju oko 13 sati. Odmah je zatražena pomoć helikoptera, ali se nakon više od 20 bezuspješnih naleta odustalo od spašavanja iz zraka.

Život 62-godišnjakinje iz Zagreba od tog trenutka ovisio je o alpinistima Gorske službe spašavanja, kojima je to bila jedna od najtežih akcija.

"Dolazi ti helikopter, elise razbacuju sve oko sebe, moraš se sakriti. Onda smo vidjeli da dolazi nevrijeme koje stvara velik problem ako nas uhvati. Kad smo došli, vidio se osmijeh na licu. Znala je da smo tu i tko je došao po nju", ispričao je Ermin Demić iz Gorske službe spašavanja BiH.

"Mi smo jutros sve završili u 5:50. Znači, 17 sati je sve to skupa trajalo. Naporno je bilo, nas 20 iz Mostara, sveukupno 99 ljudi", rekao je Amer Burić iz GSS-a za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Aleksandar Brborović Visjela na litici "Nezgoda se lako dogodi ako mislite da su hupsi-cupsi ili zumba dovoljni za kondiciju": Planinarski vodič o spašavanju Hrvatice

Žena je zadobila teške tjelesne ozljede.

"Utvrđene su povrede grudnog koša, serijski prijelom rebara, pneumotoraks. Pacijentica je adekvatno tretirana. Ona je stabilno, svjesna i izvan životne opasnosti", rekao je Zlatko Guzin, ravnatelj Regionalne bolnice Safet Mujić.

Mogla je lako izgubiti i glavu jer riječ je o jednoj od najzahtjevnijih staza.

"Nesreće se događaju neiskusnima ili najiskusnijima. Oni neiskusni podcijene planinu jer nemaju iskustvo koje im treba za siguran boravak, dok ovi najiskusniji precijene sebe. Postanu imuni na opasnost i onda se u neko vrijeme opuste. Na nama je da podižemo tu svijest", objasnio je Josip Drmać, predsjednik Hrvatskog planinarskog društva Prenj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dramatično u BiH Spašena Hrvatica koja je visjela sa stijene: Prebačena u bolnicu, poznata težina ozljeda

Zato pristup planini mora biti pun strahopoštovanja, a uz adekvatnu opremu potrebna je i biti tjelesni spreman.

"Oni koji su izbjegavali tjelesnu i fizičku kulturu i nikad nisu prehodali više nego do šoping-centra, a misle da je hupsi-cupsi, zumba ili fitnes dovoljan za kondiciju, vrlo im se lako može dogoditi ovakva nezgoda. Neka razmisle je li njihovo samopouzdanje na staklenim nogama ili počiva na tvrdim temeljima", istaknuo je planinski vodič Aleksandar Brborović.

Stradala žena bila je u grupi od 12 planinara iz Zagreba. Osim bolničkih troškova, neće snositi trošak spašavanja jer u BiH ne postoji zakon o GSS-u.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene