Sarajevo je i u nedjelju, treći dan za redom, na vrhu popisa gradova svijeta s najvećim onečišćenjem zraka, podatak je koji je dostupan na mrežnima stranicama AirVisual-a, portala specijaliziranog za prikupljanje podataka s mjernih postaja diljem svijeta.


Indeks kvalitete zraka (AQI) za Sarajevo bio je 405 što je glavni grad Bosne i Hercegovine svrstalo u kategoriju onih u kojima je zrak opasan po zdravlje njegovih stanovnika.

Vezani članci Andrej Plenković i Dragan Čović Plenković: ''Želimo da se riješi anomalija koja postoji od 2006. i muči Hrvate u BiH'' Goran Navojec Goran Navojec sasvim otvoreno o najkontroverznijem gastronomskom pitanju, gdje se jedu najbolji ćevapi?

Druga na popisu gradova svijeta s najvećim onečišćenjem bila je pakistanska Dhaka no tamo je AQI bio daleko niži od sarajevskog i iznosio je 245 što je u kategoriji nezdravoga no daleko od opasnoga.

U Sarajevu je zabilježan ogromna koncentracija mikro čestica prašine u zraku od 357 mikrograma po prostornom metru. U nedjelju je provedeno mjerenje čestica PM 2.5 koje su najopasnije jer lako produru u dišni sustav i ostavljaju trajna oštećenja.

Zbog dramatičnog onečišćenja zraka, najgoreg ove zime, vlada Sarajevske županije u subotu je proglasila stanje uzbune preporučivši stanovništu da uopće ne izlazi iz kuća i ne otvara prozor svojih domova.

U slučaju kretanja na otvorenome prostoru preporučena je uporaba posebnih zaštitnih maski.

Policiji je izdan nalog da iz prometa po užem dijelu grada isključuje vozila koja imaju motore standarda Euro 3 i niže.

Prognoze meteorologa nagovještavaju kako bi otrovni zrak mogao nastaviti gušiti Sarajevo sve do kraja narednog tjedna kada se očekuje promjena vremena. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju