Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projektili u blizini Poljske

SAD zaprijetio Putinu: "Ako Rusija zapuca na teritorij NATO-a, savez će na to odgovoriti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan upozorio je da će NATO odgovoriti punom snagom ako neki projektil sleti na poljsko tlo, nakon što su ih ruske snage ispalile 30 na bazu koju je koristio NATO samo 15 milja od poljske granice - i teritorija NATO-a.

"Ako dođe do vojnog napada na teritorij NATO-a, to bi za posljedicu imalo pozivanje na članak 5, a mi bismo na njega odgovorili punim snagama NATO saveza", rekao je za CBS.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean"

"Sve što ću reći je da ako Rusija napadne, puca na teritorij NATO-a, NATO savez će na to odgovoriti", dodao je na pitanje što ako se to dogodi slučajno.

Rusko ministarstvo obrane priznalo je odgovornost za raketni napad na Međunarodni centar za očuvanje mira i sigurnost, vojnu bazu, u blizini Lavova u nedjelju.

Rečeno je da se objekt u Yavorivu koristi za skladištenje vojne opreme dostavljene od stranih zemalja, navodi Reuters. Glasnogovornik je rekao da je ubijeno do 180 "stranih plaćenika" i uništena "velika količina" oružja.

35 ljudi je ubijeno u zračnom napadu na vojnu bazu u Lavovu, rekao je regionalni guverner Maksim Kozicki. Prema ranijim podacima, broj ubijenih bio je devet. Vojni centar Javoriv je rano jutros pogođen s 30 ruskih raketa, tvrde ukrajinski dužnosnici. Lokalni mediji pišu da je ranjeno 134 osoba.

To je najzapadniji zračni napad u sukobu do sada, blizu granice Ukrajine s Poljskom - članicom NATO-a. Bazu su također koristili NATO saveznici za obuku ukrajinske vojske.

Šokantna nova granica

Sullivan je dodao da se Sjedinjene Države i saveznici pomno savjetuju o rastućoj prijetnji napada kemijskim oružjem i da izravno komuniciraju s Moskvom kako bi je upozorili protiv takvog poteza.

"Uporaba oružja za masovno uništenje bila bi šokantna dodatna granica koju bi Putin prešao kršeći time međunarodno pravo i međunarodne norme", rekao je Sullivan.

Američki fotograf i sineast Brent Renaud ubijen je, a drugi je novinar ranjen hicima u nedjelju u Irpinu sjeverozapadno od Kijeva, prenose mediji pozivajući se na ukrajinskog policijskog zapovjednika.

Novinar koji je surađivao s New York Timesom upucan je kada su ruske snage otvorile vatru na automobil u blizini Irpina.

Sullivan je to nazvao šokantnim i zastrašujućim.

"Ovo je sastavni dio drske ruske agresije u kojoj gađaju civile, gađaju bolnice, gađaju bogomolje i gađaju novinare", dodao je.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene