Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zelena flota

SAD: Ratna mornarica počinje koristiti gorivo od morskih algi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ratna mornarica testira biogorivo na svom probnom putovanju duž Kalifornije. Razarač pokreće 75 tona goriva od morskih algi.

Mornarica priprema udarnu flotu malih brodova, razarača, krstarica, podmornica i jedan nosač aviona s pogonom na alternativno, ali i nuklearno gorivo.

Pročitajte i ovo Surfer pronađen kako pluta u moru (Foto: MORH) Na pravom mjestu, u pravo vrijeme Posada hrvatskog desantnog minopolagača na putu za vojnu vježbu spasila surfera u nevolji Slika nije dostupna Ugroženo čelništvo VELESILA STRAHUJE OD ZAOSTAJANJA: 'Razvijamo nova oružja za nastavak dominacije'

Žele smanjiti ovisnost o nafti za oko 50% i tako potaknuti veću proizvodnju biogoriva . Procijenjuje se da je u taj projekt uloženo više od 500 milijuna dolara. 

Biogorivo koje pokreće ovaj razarač na probnom putovanju dobilo se kombinacijom polovine nafte i obrađenog ulja iz morskih algi. Alternativna goriva za svoju proizvodnju koriste sirovine poput piletine, sjemenki senfa preko mikroorganizama pa sve do običnog smeća.

Plan je do 2016. stvoriti 'Veliku zelenu flotu' plovila i aviona na nuklearni pogon, hibrid-električni i na pogon biogorivom. 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene