Obavijesti Video Pretražite Navigacija
za mir i svjetliju budućnost

Monumentalan dan za Afganistan: SAD potpisao sporazum s talibanima o povlačenju vojske iz zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sporazum su u Dohi potpisali predstavnik talibana Mullah Abdul Ghani Baradar i posebni izaslanik SAD-a Zalmay Khalilzad, a sve je nadgledao američki državni tajnik Mike Pompeo.

Subota je "monumentalan dan za Afganistan", objavilo je veleposlanstvo SAD-a u Kabulu na Twitteru, nekoliko sati prije potpisivanja sporazuma s talibanskim militantima u Dohi koji bi mogao donijeti završetak 18-ogodišnjeg rata u toj južnoazijskoj zemlji. Uoči potpisivanja sporazuma o povlačenju američke vojske iz Afganistana, talibani su u subotu naredili svim svojim borcima da se "suzdrže od bilo kakvih napada".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanak s američkim izaslanstvom Premijer Plenković o povlačenju hrvatskih vojnika iz Afganistana: "O tome nije bilo nikakvih riječi"

Pročitajte i ovo Vojnik s puškom Pas eutanaziran Hrvatske vojnike u Kabulu izgrebao pas, zbog sumnje u bjesnoću sve ih cijepili

"Danas je svim talibanskim borcima naređeno da se suzdrže od bilo kakvih napada… za sreću nacije,” rekao je Reutersu Zabiullah Mujahid, glasnogovornik talibana.

"Nadamo se da će SAD ostati vjeran svojim obećanjima iz pregovora i mirovnog sporazuma", dodao je.

U jeku priprema za potpisivanje sporazuma u Dohi, glavnom gradu Katara, službenici veleposlanstva su istaknuli da se “radi o stvaranju mira i svjetlije zajedničke budućnosti. Uz Afganistan smo.”

Potpisivanje sporazuma, o kojem se pregovaralo više od godinu dana, u Afganistanu, zemlji koja je u ratnom stanju otkad su ga Amerikanci počeli bombardirati kao reakciju na 11. rujna 2001. godine, trebalo bi prestati nasilje koje je odnijelo desetke tisuća života.

Sporazum su potpisali predstavnik talibana Mullah Abdul Ghani Baradar i posebni izaslanik SAD-a Zalmay Khalilzad, a sve je nadgledao američki državni tajnik Mike Pompeo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene