Protiv bjesnoće cijepljeno je 12 vojnika. Njih je proteklog tjedna izgrebao agresivni pas.


"Dvanaest pripadnika 11. hrvatskog kontingenta koji se nalaze u kampu u Kabulu preventivno je procijepljeno protiv bjesnoće, sukladno nalogu liječnika ROLE 2 bolnice, jer su bili u kontaktu sa psom lutalicom", javili su iz MORH-a. 

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Kolinda Grabar-Kitarović izrazila sućut obitelji preminulog vojnika: ''Naše su misli i molitve uz obitelji naših vojnika'' Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Plenković o napadu na hrvatske vojnike: ''Kada liječnici procijene, radit ćemo na tome da što prije dođu u Hrvatsku''

Prema informacijama s terena, proteklog tjedna je pas lutalica izgrebao vojnike, a zbog njegovog agresivnog ponašanja, posumnjalo se da ima bjesnoću.  

"Pas je odvezen za pregled, a s obzirom da je na osnovu njegovog agresivnog ponašanja postojala sumnja na bjesnoću, odmah su poduzete mjere dodatne zdravstvene zaštite pripadnika hrvatskog kontingenta i po mišljenju struke, nije bilo opasnosti za njihovo zdravlje", rekli su u MORH-u. Dodali su i kako je pas iz predostrožnosti eutaniziran, a uzorci su upućeni na daljnju analizu.

"Napominjemo kako je riječ o području u kojem je bjesnoća učestala pojava. Pripadnici 12. HRVCON-a koji se pripremaju za upućivanje u područje misije, također će prije upućivanja u misiju biti preventivno procijepljeni", zaključuju u MORH-u.