Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Odlučujući predizbori u četirima saveznim državama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Birači u američkim saveznim državama Ohio, Teksas, Rhode Island i Vermont izašli su danas na birališta na predizborima koji su od kritične važnosti za ostanak Hillary Clinton u utrci za demokratsku nominaciju, dok Johnu McCainu mogu osigurati dovoljno delegata za osvajanje republikanske predsjedničke kandidature.

U današnje predizbore, koje neki američki mediji nazivaju "Super-utorak II", senator Barack Obama ušao je s velikim zamahom na svojoj strani, zahvaljujući pobjedama na svih 11 posljednjih predizbora, nakon pravog "super utorka" 5. veljače, kada su demokrati glasovali u 22 savezne države.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uoči 'Super utorka' Clinton i Obama izjednačeni, McCain u znatnom vodstvu Slika nije dostupna John McCain i Hillary Clinton pobjednici predizbora na Floridi

Po broju delagata za stranačku konvenciju, Obama vodi s 1.378, prema 1.269 za senatoricu Clinton. Oboje su daleko od 2.025 delegata, koliko ih je potrebno za predsjedničku nominaciju.

Bivši predsjednik Bill Clinton izjavio je u veljači da će njegova supruga, ako osvoji Ohio i Teksas, osvojiti i nominaciju.

U suprotnom, pojačat će se pritisci za njezino povlačenje iz utrke, iako je najavila da ostaje do demokratske konvencije u posljednjem tjednu kolovoza.

Glavne nagrade su Teksas, koji daje 193 delegata za konvenciju i Ohio, sa 141 delegatom.

"Ako Obama osvoji Teksas i Ohio, utakmica je završena", ocijenio je politički analitičar Bill Schneider za CNN.

"Ako Clinton osvoji Teksas i Ohio, utakmica se nastavlja, sve dok netko ne otkrije kako osvojiti većinu delegata. To se možda neće dogoditi sve do Demokratske nacionalne konvencije", rekao je Schneider.

"Ako Clinton i Obama podijele Teksas i Ohio, to je nova utakmica", dodao je.

Uoči današnjih predizbora, Obama i Clinton su gotovo izjednačeni u anketama u tim dvjema velikim državama.

Prema CNN-ovoj anketi, koja daje prosjek tri velika ispitivanja raspoloženja demokratskih birača, Obama je imao dva posto prednosti u Teksasu, a Clinton pet posto prednosti u Ohiu.

U Teksasu, Clinton ima snažnu potporu među brojnim hispanoameričkim biračima, koji su joj do sada davali dvije trećine glasova, a jednu trećinu Obami.

U Ohiu, Clinton je u prednosti zahvaljujući velikom broju radničkih i sindikalnih birača, te katolika, žena i starijih građana, koji su njezina izborna baza.

Država Rhode Island, koja daje 21 delagata, po strukturi birača nalikuje Ohiu i u njoj je u prednosti Clinton, dok u Vermontu, državi s bogatijim biračima i liberalima, Obama vodi s uvjerljivih 20 posto prednosti.

Kod republikanaca ne postoji dvojba tko će osvojiti predsjedničku nominaciju, nego kada.

Senator John McCain je do sada osigurao 1.047 delegata za konvenciju, dok ih za nominaciju treba 1.191, ili još 144. Na današnjim republikanskih predizborima odlučuje se o 256 delegata, i ako McCain bude imao dobru noć, može prijeći prag za nominaciju.

Njegov protukandidat, bivši guverner Arkanzasa Mike Huckabee, koji ima četiri puta manje delegata (247), najavio je da će se povući iz utrke ako McCain danas osvoji većinu delegata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene