Obavijesti Video Pretražite Navigacija

John McCain i Hillary Clinton pobjednici predizbora na Floridi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Senator iz Arizone John McCain pobjedio je na republikanskim predizborima u američkoj saveznoj državi Floridi, učvrstivši svoje vodstvo u utrci za predsjedničku nominaciju stranke.

Prema rezultatima nakon 80 posto prebrojanih glasova, McCain je osvojio 36 posto, a njegov glavni suparnik, bivši guverner Massachusettsa, Mitt Romney 31 posto glasova registriranih republikanskih birača.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hillary Clinton nastavlja kampanju unatoč pritiscima Slika nije dostupna State Department: Neovlašteni upadi u datoteke o Obami, Clinton i McCainu

Sukladno pravilima predizbora na Floridi, McCainu će pripasti svih 57 delegata za nacionalnu konvenciju stranke, koji čine pet posto glasova potrebnih za nominaciju.

Razočaravajući treći je bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani s 15 posto glasova, do prije mjesec dana vodeći na nacionalnoj razini, koji je preskočio prvih pet predizbora, stavio sve karte na Floridu i izgubio.

Pozivajući se na pouzdane izvore iz Republikanske stranke, CNN je izvijestio da će Giuliani u Kaliforniji objaviti svoje povlačenje iz utrke i izraziti potporu McCainu.

Četvrti je bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee s 14 posto glasova, koji do kraja može prestići Giulianija, a peti kongresnik iz Teksasa Ron Paul s tri posto glasova.

Demokratski predizbori održani su bez kampanje i natjecanja jer je središnjica stranke kaznila demokrate na Floridi oduzimanjem svih delagata, nakon što su prebacili glasovanje s ožujka na siječanj.

To nije spriječilo gotovo oko 1.8 milijuna demokratskih birača da izađu na birališta i donesu uvjerljivu pobjedu senatorici Hillary Clinton, koja je osvojila 50 posto glasova, drugi je senator Barack Obama s 33 posto glasova, a treći bivši senator John Edwards s 14 posto.

Republikanci su za prebacivanje predizbora u siječanj kažnjeni s prepolovljenim brojem delegata, sa 114 na 57. Njihovi birači također su se u rekordnom broju odazvali izborima, premašivši brojku od dva milijuna.

Florida je najveća američka savezna država u kojoj su do sada održani predizbori i posljednja prije 'super utorka' 5. veljače, kada će se u 22 savezne države glasovati o kandidatima republikanaca i demokrata za predsjedničke izbore 4. studenoga.

Po broju delegata osvojenih na dosadašnjim predizborima, kod demokrata vodi Obama sa 63, Clinton ima 48, a Edwards 26. Za predsjedničku nominaciju potrebno je osigurati 2.025 delegata.

Kod republikanaca vodi McCain s 95 delegata, drugi je Romney sa 67, treći Huckabee s 26, četvrti Paul sa šest i posljednji Giuliani s jednim delegatom. Republikansku nominaciju dobit će kandidat koji ima 1.191 delegata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene