Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

SAD: Obama službeno krenuo u predsjedničku utrku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokratski senator Barack Obama u subotu je službeno objavio svoju kandidaturu za američke predsjedničke izbore, obećavši pred tisućama pristaša okupljenih u Springfiledu, okončanje rata u Iraku, zdravstveno osiguranje za sve građane, dostupnije visoko obrazovanje, bolje radne i životne uvjete radničkih obitelji te prije svega povratak povjerenja u političko vodstvo u Washingtonu.

- Došao sam ovdje pred vas da objavim svoju kandidaturu za predsjednika SAD-a, rekao je Obama u Springfieldu, gdje je prije 10 godina počeo političku karijeru izborom u državni Senat Illinoisa.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili"

Obama (45) je objavio svoju kandidaturu za Bijelu kuću s istog mjesta na kojem je Abraham Lincoln 1958. počeo svoju borbu za ukidanje ropstva u Americi poznatim govorom u kojem je rekao da "kuća koja je podijeljena ne može opstati", naglašavajući tim odabirom mjesta svoj apel za prevladavanje stranačke podijeljenosti kako bi Amerika, uspješnije nego do sada, odgovorila izazovima koji su pred njom.

Senator Obama, jedini crnac u Senatu SAD, uživa status "rock
zvijezde" u Demokratskoj stranci od glasovitog govora koji je održao na stranačkoj konvenciji 2004., a njegovi dosadašnji predizborni skupovi redovito su bili "rasprodani".

Svoje relativno neiskustvo u politici na saveznoj razini, obzirom da je tek dvije godine u Senatu, Obama je prikazao kao svoju prednost, rekavši kako je "dovoljno dugo u Washingtonu kako bi znao da se načini rada u njemu moraju mijenjati", uz odobravanje brojnih pristaša koji su na temperaturi ispod nule ispunili središnji gradski trg i okolne ulice u Springfieldu.

- Svaki puta se nova generacija izdigne i učini ono što se mora
učiniti. Danas smo ponovo pozvani i vrijeme je da naša generacija odgovori tom pozivu, rekao je Obama.

Ti izazovi na koje Amerika treba odgovoriti, po njegovim su riječima "rat koji nema kraja, ovisnost o nafti koja prijeti našoj budućnosti, škole pretrpane djecom, obitelj koje preživljavaju od plaće do plaće usprkos marljiva rada", za što je odgovornost pripisao "neuspjehu i neznatnosti" sadašnjeg političkog vodstva.

- Vladu su preuzeli lobisti i posebni interesi i pretvorili je u igru
koju samo oni mogu igrati, oni ispisuju čekove koje vi plaćate, oni misle da posjeduju tu vladu, no mi smo danas ovdje da je vratimo natrag, istaknuo je. 

U svom je programatskom govoru na službenom početku kampanje Obama i konkretna obećanja za mjere koje planira poduzeti ako postane crnački predsjednik SAD - povlačenje američkih borbenih postrojbi iz Iraka od ožujka 2008. godine, uvođenje univerzalnog zdravstvenog osiguranja do kraja prvog predsjedničkog mandata i ukidanje siromaštva u SAD u istom
roku.

U sklopu svog političkog programa najavio je i povećanje plaća učiteljima, dostupnije fakultete, veće ulaganje u zdravstvena istraživanja, i vraćanje snage srednjoj klasi i pravedniju podjelu bogatstva.

Pozvao je da kriza globalnog zatopljenje iskoristi za nove znanstvene proboje, za iskorištavanje alternativnih izvora energije i djelotvornije korištenje postojećih.

Također je najavio nastavak borbe protiv globalnog terorizma
"korištenjem svih sredstava koje SAD ima na raspolaganju, jačanjem vojske, unaprijeđenjem obavještajnih kapaciteta i dovođenjem u red domovinske sigurnosti",

Međutim, naglasio je kako je "konačna pobjeda protiv neprijatelja SAD moguća samo obnavljanjem savezništva i izvozom ideala, nada i mogućnosti za milijune ljudi diljem svijeta".

U ispitivanjima javnog mišljenja Obama je drugi naizgledniji kandidat za osvajanje predsjedničke nominacije Demokratske stranke, s velikim zaostatkom iza favorizirane senatorice Hillary Clinton. Bivša američka prva dama uživa podršku oko 40 posto registriranih demokratskih birača, dok Obama dobija 18 do 20 posto glasova, a treći je bivši senator John Edwards s oko 15 posto podrške.

Najveći nedostatak Obame je što oko 42 posto ispitanih navodi kako ne zna dovoljno o njemu da bi mogli donijeti odluku, dok je kod Hillary Clinton takvih samo 4 posto. Zanimljivo je da je dvostruko više crnačkih glasača spremno dati svoj glas Hillary Clinton, od onih koji bi podržali Obamu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene