Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predaja oružja

SAD i Rusija postigle dogovor oko nacrta rezolucija o Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija i SAD dogovorile su se oko nacrta rezolucije UN-a o Siriji vezano za predaju arsenala kemijskog oružja.

Nakon višetjednih rasprava, Rusija i SAD su se u četvrtak dogovorili oko nacrta rezolucije UN-a o Siriji kojom se zahtijeva predaja cjelokupnog sirijskog arsenala kemijskog oružja, ali je izostala vojna prijetnja u slučaju da Sirija ne ispuni dogovoreno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Vladimir Putin Jedna od sankcija Rusija upozorava Europu: Naša je odmazda spremna!

>> Rusija spremna nadzirati sirijsko kemijsko oružje

U prijedlogu se ne preciziraju mjere koje se mogu poduzeti i ne spominju automatske sankcije. U slučaju kršenja obveza bit će potrebna još jedna rezolucija UN, što Rusiji, kao saveznici sirijskog režima, ostavlja mogućnost nove blokade vetom.

Samantha Power
, američka veleposlanica u UN-u, objasnila je da dogovor s Rusijom 'zakonski obvezuje' Siriju da se riješi kemijskog oružja. Glasovanje o nacrtu rezolucije moglo bi uslijediti unutar 24 sata.

'Prije samo dva tjedna, noćašnji ishod bio bi potpuno nezamisliv. Prije dva tjedna sirijski režim nije čak niti priznavao da posjeduje kemijsko oružje, ali noćas smo postigli dogovor oko nacrta rezolucije koji je rezultat intenzivnih pregovora i diplomacije', dodala je Power.

Prema američkim, ruskim, francuskim i britanskim diplomatima, glasovanje bi pomoglo uslijediti već u petak navečer, pod uvjetom da prije toga Izvršno vijeće organizacije za zabranu kemijskog oružja u Den Haagu odobri plan uništenja sirijskog kemijskog arsenala.

'Znam da su neki ministri produžili boravak u New Yorku kako bi sudjelovali u tom glasovanju', rekao je veleposlanik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

Diplomati su također otkrili da su zapadne sile odustale od više svojih početnih zahtjeva kako bi Rusija pristala na rezoluciju. Glavni kamen spoticanja bilo je protivljenje Rusije da se rezolucija donese pod poglavljem VII Povelje UN-a koje omogućuje da se ona provede nametanjem sankcija, ali i vojnom silom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene