Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Svijet osuđuje nerede i paljenje američkog veleposlanstva, ambasadu zatvorila i Njemačka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američko i njemačko veleposlanstvo u Beogradu su zatvorena te se ne izdaju vize za te zemlje.

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn oštro je osudio jučerašnje napade na strana veleposlanstva u Beogradu te pozvao srbijanske vlasti da osiguraju odgovarajuću zaštitu diplomatskih predstavništava.

Pročitajte i ovo Marija Zaharova Napetost na vrhuncu Rusija okrivila EU i SAD za nerede na Kosovu, Zaharova: "Zapadni posrednici prekasno su se sjetili..." Sukob na Kosovu Pozvali na mir EU i SAD oštro osudili sukobe na Kosovu: "Ovakve aktivnosti imat će posljedice po naše bilateralne odnose"


'Snažno osuđujem jučerašnje napade na strana veleposlanstva i gospodarske objekte u Beogradu koji su prouzročili veliku materijalnu štetu i doveli u opasnost ljudske živote. Pozivam srbijanske vlasti da osiguraju odgovarajuću zaštitu diplomatskih misija u zemlji', stoji u izjavi povjerenika Rehna.

Rehn je također pozvao na 'mir u Srbiji i široj regiji' te zatražio
od srbijanskih političara da se 'suzdrže i izbjegavaju izjave koje bi mogle dodatno zapaliti situaciju'.

>> U spaljenoj američkoj ambasadi pronađeno tijelo, nije riječ o djelatniku ambasade

>> Zbog divljanja u Beogradu neredi i u Zagrebu, spaljena srpska zastava 

'Poštujemo demokratsko pravo srbijanskog naroda da izrazi svoje mišljenje o Kosovu, ali korištenje nasilja za izražavanje nečijeg mišljenja je neprihvatljivo', ističe povjerenik Europske komisije. 

Miliband: 'Nasilje u Beogradu je neutemeljeno'

Nasilje do kojeg je u četvrtak navečer došlo u Beogradu tijekom prosvjeda protiv neovisnosti Kosova je 'neutemeljeno', izjavio je britanski ministar vanjskih poslova David Miliband.

'Premda pitanje Kosova potiče snažne osjećaje u Srbiji, ništa ne može opravdati takvu provalu nasilja', kazao je Miliband u priopćenju.

'Jasno smo dali do znanja srbijanskoj vladi kako od nje očekujemo da potpuno poštuje svoje obveze u zaštiti našeg veleposlanstva i drugih diplomatskih predstavništava u Beogradu', dodaje se u priopćenju.

Pariz 'oštro osudio' izgrede u Beogradu

Francuska je 'oštro osudila' napade prosvjednika nezadovoljnih zbog neovisnosti Kosova na veleposlanstva i upozorila na 'neodgovorne' izjave nekih srbijanskih čelnika.

'Francuska oštro osuđuje napade na američko veleposlanstvo u četvrtak u Beogradu i na više diplomatskih predstavništava, kao i na novinare koji su izvještavali o prosvjedima što su ih organizirale vlasti', izjavila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Pascale Andreani.

'Suosjećamo s vlastima Sjedinjenih Država, čije je veleposlanstvo djelomice izgorjelo, kao i s vlastima Hrvatske, Turske, Njemačke i Bosne i Hercegovine, čija su veleposlanstva isto bila meta napada', dodaje se u priopćenju.

Francuska traži od Beograda da 'provede sve nužne mjere radi ponovne uspostave javnog reda' i da 'sudbeno goni i kazni počinitelje izgreda'.

Vijeće Europe reagiralo na nasilje

Glavnoga tajnika Vijeća Europe šokiralo je i rastužilo beogradsko nasilje koje je pratilo kosovsko osamostaljenje, objavljeno je u Strasbourgu.

'Šokiran sam i tužan zbog nasilja koje se dogodilo nakon prosvjeda protiv kosovskoga proglašenja neovisnosti', piše u priopćenju Terryja Davisa.

'Za Srbiju ovo je veoma težak trenutak i ljudi imaju pravo izraziti svoje osjećaje, ali mirno. Uvjeren sam da je velika većina Srba protiv nasilja, ali oni su taoci maloga broja nasilnika i vandala čija djela štete ugledu srpskoga naroda', kaže se u Davisovu priopćenju.

'Srbijanske su vlasti morale pružiti adekvatno osiguranje i potruditi se da se prosvjedi koje su organizirale ne otmu nadzoru. Sada bi morale barem oštro i bezuvjetno osuditi svako nasilje i pobrinuti se da se ne ponovi', kaže se u priopćenju glavnoga tajnika Vijeća Europe.

Američki veleposlanik Bradtke o neredima 

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Bradtke rekao je da nema opravdanja za napade na američko i druga veleposlanstva u Beogradu, te za nasilje koje je vladalo proteklih dana u glavnom gradu Srbije.

Odgovarajući na pitanje o najnovijoj situaciji u Beogradu, na Kosovu i u svezi s ponašanjem Moskve, Bradtke je izjavio 'da je SAD jučer srpskoj vladi prenio stajalište kako je njihov propust u zaštiti američkog veleposlanstva u Beogradu neprihvatljiv i da je u rukama srpskih vlasti da učine sve što je u njihovoj mogućnosti kako bi zaštitili američko i sva ostala veleposlanstva u Beogradu'.

'Svjesni smo toga da je ovo vrlo teško razdoblje za Srbiju, ali to nije nikakav izgovor za nasilje kakvo smo vidjeli proteklih dana', rekao je Bradtke.

Bradtke je ocijenio 'da je situacija na prostoru bivše Jugoslavije sada bitno drugačija nego 90-ih godina, te da se NATO zauzima i djeluje da se sve promjene na tom prostoru i na Kosovu dogode na miran način'.

Podsjetio je 'da NATO na Kosovu ima 16.000 vojnika koji imaju zadatak očuvati stabilnost Kosova i osigurati prava ne samo Albanaca, nego i srpskih građana na Kosovu'.

Izrazio je nadu 'da će građani Srbije razumjeti da će Kosovo biti neovisno, da se Kosovo neće vratiti Srbiji i da bi se Srbija trebala okrenuti svojoj budućnosti kao dio Europe i euroatlantskih asocijacija'.

Slovensko predsjedništvo EU-a osudilo nasilje u Srbiji 

Slovensko predsjedništvo EU-a je najoštrije osudilo nasilje u četvrtak u Srbiji nakon masovnih demonstracija protiv neovisnosti Kosova te vladu u Beogradu pozvalo da osigura sigurnost diplomatskih misija.

U izjavi se posebno osuđuju napadi na strane diplomatske misije u Beogradu u kojima su oštećene zgrade više veleposlanstava, te bili ugroženi životi diplomatskog osoblja i građana.

Ponovno pozivamo srbijanske vlasti da uspostave red i sigurnost diplomatskih misija u skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i da poštuju obvezu suzdržavanja od bilo kakvih aktivnosti i postupaka kojima bi se moglo ugroziti sigurnosnu situaciju, navodi se u izjavi, te dodaje da vlasti u Srbiji moraju jamčiti sigurnost državljana Europske unije i njihove imovine.

Slovensko predsjedništvo EU-a u izjavi je također vladu u Beogradu pozvalo da jasno osudi nasilje, naglasi svoju odlučnost da će uhititi izgrednike, te da poštuje svoje obveze u pogledu zaštite teritorija stranih diplomatskih predstavništava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene