Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U spaljenoj američkoj ambasadi pronađeno tijelo, nije riječ o djelatniku ambasade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veleposlanstvo SAD-a u Beogradu potvrdilo agenciji da je nakon upada prosvjednika u njenu zgradu pronađen leš zasad nepoznate osobe, ali da nije riječ o djelatniku veleposlanstva. Tijekom nereda ozlijeđeno je oko 150 osoba, od kojih 35 policajaca.

'Možemo potvrditi da je pronađeno tjelo u dijelu zgrade veleposlanstva u kojoj su prosvjednici izazvali požar. Srpska policija će utvrditi uzrok smrti', rekla je glasnogovornica veleposlanstva SAD-a Rian Harris.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija u Turčinu Strava u pogonu: Elektroprijevoznica pritisnula muškarca vilicama, preminuo na mjestu Brazilac poginuo padom u duboku rupu - 2 Postao opsjednut Sanjao duha koji mu je rekao da je zlato ispod njegove kuće: Iskopao rupu od 40 metara, a onda se dogodila tragedija

Dodala je da smrt nije izazvana 'bilo kakvom interakcijom između osoblja veleposlanstva i poginule osobe, kao i da poginula osoba nije zaposlena u veleposlanstvu i da se pretpostavlja da je riječ o prosvjedniku'.

Na pitanje da li će veleposlanstvo u SAD u Beogradu nastaviti s radom ona je da će 'zbog pričinjene štete zgrada veleposlanstva biti u petak zatvorena', no istaknula je, kako navodi Beta, da će 'veleposlanik i osoblje ostati u Beogradu'.

Vijeće sigurnosti UN najoštrije osudilo napade na veleposlanstva u Beogradu

Vijeće sigurnosti UN-a najopštrije je osudilo napad prosvjednika na više stranih veleposlanstva u Beogradu, među kojima su veleposlanstva SAD i Hrvatske, pozivajući
srbijansku vladu da poštuje međunarodne konvencije o zaštiti diplomatskih predstavništava. 

'Vijeće sigurnosti UN-a najoštrije osuđuje napad gomile protiv veleposlanstva u Beogradu, u kojem su oštećene prostorije veleposlanstava i ugroženo diplomatsko osoblje', naglašava se u jednoglasno usvojenom priopćenju Vijeća sigurnosti UN-a, koje je pročitao predsjedavajući, veleposlanik Paname Ricardo Alberto Arias.

'Vijeće sigurnosti UN-a podsjeća na temeljna načela o nepovredivosti diplomatskih misija i na obveze zemalja domaćina, uključujući i one iz Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961., o poduzimanju svih
potrebnih mjera za zaštitu diplomatskih prostorija', ističe se u
priopćenju. 

>> U Srbiji započeo bojkot zemalja koje su priznale neovisnost Kosova, U Mitrovici prosvjeduju suci

>> Solana osudio nasilje i pohvatlio reakciju Borisa Tadića

>> Zbog divljanja u Beogradu, neredi i u Zagrebu

>> Beograd: U američkom veleposlanstvu pronađeno spaljeno mrtvo tijelo

Vijeće sigurnosti UN-a, među čijih 15 članica je i Hrvatska, pozdravilo je intervenciju srbijanske vlade kojom je zaustavljeno nasilje prema veleposlanstvima.

'U tom kontekstu, Vijeće sigurnosti UN-a pozdravlja korake koje je srbijanska vlada poduzela da obnovi red i zaštiti diplomatsku imovinu i osoblje', kaže se u priopćenju Vijeća sigurnost UN, usvojenom na zahtjev veleposlanika SAD pri UN-u Zalmaya Khalilzada.

Khalilzad je izrazio 'ogorčenje' zbog upada prosvjednika u
veleposlanstvo SAD u Beogradu i zatražio da Vijeće sigurnosti UN-a osudi takvo nasilje i podsjeti vladu Srbije kako je dužna štititi diplomatske objekte.

Stalni predstavnik Hrvatske pri UN-u, veleposlanik Neven Jurica, na konzultacijama je izvijestio članice Vijeća sigurnosti UN da je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija uložilo 'najoštriji prosvjed' MVP-u Srbije zbog napada na Veleposlanstvo RH u Beogradu.

Osim demoliranja američkog i hrvatskog veleposlanstva, i paljenja zastava dviju zemalja, prosvjednici su napali i veleposlanstva BiH, Albanije, Turske, Kanade i Velike Britanije, ali s blažim posljedicama.

Nakon masovnih provjeda zbog proglašenja neovisnosti Kosova, uz sudjelovanje više od 150.000 ljudi, dio mlađih prosvjednika odao se nasilju u kojem su napadnuta spomenuta veleposlanstva, restoran McDonald's, a porazbijano je i opljačkao više prodavaonica s odjećom i sportskom opremom.

Iz beogradskih je bolnica izviješteno da je u nemirima ozlijeđeno 30-ak osoba, od čega polovica policajaca.

Američko veleposlanstvo u Beogradu je priopćilo da je u dijelu zgrade u kojem su prosvjednici podmetnuli požar, pronađeno 'pougljeno tijelo', vjerojatno jednog od prosvjednika, jer je svih 70-ak članova osoblja veleposlanstva dobro.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene