Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presretnut telefonski razgovor

"Bolesne ljude koriste kao topovsko meso": Ruski vojnik opisuje strahote s prve linije fronte

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Ruski vojnik u audizapisu koji je objavila ukrajinska vojna obavještajna služba opisuje kako bolesne ljude koriste kao topovsko meso na prvoj liniji fronte.

Ukrajinska vojna obavještajna služba nedavno je objavila audiozapis, kako je rekla, presretnutog telefonskog razgovora u kojem ruski vojnik optužuje svoje zapovjednike da su vrlo bolesne trupe iz njegove postrojbe postavili na ukrajinske prve crte da služe kao "topovsko meso".

Audiosnimku je izvorno objavila ukrajinska vojna obavještajna uprava (GUR) na svom Telegram kanalu 30. siječnja, a Kyiv Post je preveo razgovor. 

Pročitajte i ovo Zapaljeni kontejneri u ulici Milovana Kovacevica u naselju Sopot uzrok se istražuje Stanovnici zagrebačkog kvarta uznemireni, netko podmeće požare: "Vidjeli smo dvojicu s kapuljačama..."

GUR često objavljuje audio zapise za koje kaže da su presretnute komunikacije koje uključuju ruske trupe. Pozivi obično služe kao primjeri niskog morala među snagama ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini. U prosincu je GUR podijelio takav snimak dvojice ruskih vojnika koji izražavaju svoje frustracije zbog rata govoreći o vođenju pobune protiv Kremlja, piše Newsweek.

U objavljenom razgovoru vojnik je rekao da je drugim vojnicima iz njegove jedinice koji pate od bolesti poput tuberkuloze i HIV-a naređeno da se bore protiv zdravih ljudi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strani radnici Hrvati imaju novi unosan biznis: Neki oglasi krajnje su besramni, a tek koliko naplaćuju...

Pročitajte i ovo Ilustracija Sudjelovao Eurojust Velika akcija Europola širom Europe: Uhićeno 59 osoba koje su dio Balkanskog kartela

U razgovoru s drugom osobom, vojnik je rekao da su zapovjednici "izgubili cijelu četu, svi su pobijeni, jer su ih ubacili kao topovsko meso". Također je rekao da ima HIV te da mnogi pripadnici pozvani u borbu su ozbiljno bolesni.

"Ovdje je 16 ljudi koji imaju hepatitis, sumnja se na tuberkulozu, bolest pluća, tumore u glavi, HIV", rekao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Slijedi kaznena prijava U Pakracu je ustrijeljen pas: Policija traga za počiniteljem

Vojnici koji su se borili na prvoj crti i koji su preživjeli, tvrdi on, kasnije su stavljeni u rezervu, alil nisu za to dobili novac koji im je obećan.

"Došao je neki čovjek kojeg nikada prije nisam vidio. Rekao je ako napišemo izvješće i u njemu kažemo kako nemamo zamjerki na vodstvo ovog bataljuna, ići ćemo kući. Ali nikada nećemo vidjeti plaću za siječanj", ispričao je vojnik.

Newsweek nije mogao neovisno potvrditi autentičnost poziva.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene