Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudjelovao Eurojust

Velika akcija Europola širom Europe: Uhićeno 59 osoba koje su dio Balkanskog kartela

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Velika akcija Europola razbila je Balkanski kartel koji se bavio prodajom droge širom Europe. U akciji je uhićeno 59 osoba, dok je još 10 stavljeno pod druge mjere opreza.

Zajednička akcija talijanske, njemačke, britanske, albanske i španjolske policije uspješno je rezultirala razbijanjem velike bande trgovaca drogom.

U akciji je uhićeno 59 osoba koje su činile Balkanski kartel širom Europe, a još 10 osoba u Italiji podvrgnuto je drugim mjerama opreza, prenosi DW.

Pročitajte i ovo Zapaljeni kontejneri u ulici Milovana Kovacevica u naselju Sopot uzrok se istražuje Stanovnici zagrebačkog kvarta uznemireni, netko podmeće požare: "Vidjeli smo dvojicu s kapuljačama..."

Balkanski kartel uglavnom je krijumčario heroin, kokain, hašiš i marihuanu u Njemačku i Španjolsku koristeći automobile s dvostrukim dnom ili tajnim pregradama u vratima i kosturu automobila, priopćio je Europol.

OKG, kako se nazivao Balkanski kartel, pod mjere promatranja ušao je još 2019. godine, kada su pokrenute istrage na inicijativu Kancelarije javnog tužitelja Firence.

Početkom 2020. godine talijanske i albanske specijalne strukture za borbu protiv korupcije u Tirani kontaktirale su Europol za suradnju u području kaznenog pravosuđa (Eurojust) radi prekogranične pravne suradnje. Albanija je jedna od 11 zemlja van Europske unije koja ima tužitelja u Eurojustu, što je uvelike olakšalo proces zajedničke borbe protiv kriminala.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strani radnici Hrvati imaju novi unosan biznis: Neki oglasi krajnje su besramni, a tek koliko naplaćuju...

Prošle godine policija je ubilježila prvu uspješnu akciju protiv Balkanskog kartela, kada su uhitili 21 osumnjičenika i tom prilikom zaplijenili drogu u vrijednosti od 2,7 milijuna eura.

Stručnjaci u Europolu pružili su opsežnu analitičku podršku u saznanjima o albanskom organiziranom kriminalu, što je omogućilo identifikaciju ključnih meta i mapiranja njihovih kriminalnih aktivnosti u Europi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene