Ruski turist koji je bio u posjetu Indoneziji pokušao je prokrijumčariti mladunče orangutana, ugrožene vrste, kako bi ga odveo u Rusiju i tamo držao kao – kućnog ljubimca. Ludo hrabri pokušaj neslavno je propao, životinjica je na sigurnom, a muškarcu prijeti 5 godina zatvora.

Galerija Bebu orangutana Rus je pokušao prokrijumčariti iz Balija (Foto: AFP) Maleni je sad na sigurnom (Foto: AFP) Rus je priznao da je orangutana želio držati kao ljubimca (Foto: AFP) +2 Majmunčić će biti predan u sigurne ruke (Foto: AFP)

Andrei Žestkov (27) uhićen je u zračnoj luci Ngurah Rai na Baliju zbog bizarnog pokušaja krijumčarenja bebe orangutana u kovčegu.

Vezani članci Spašavanje nakon potresa koji je pogodio Indoneziju Katastrofalne posljedice potresa u Indoneziji: Preminulo 268 ljudi, među njima velik broj djece Slika nije dostupna U iščekivanju smrtne presude: 'Neka me ubiju. Ne želim ostariti ovdje. Metak je barem brz.'

Lokalni mediji su izvjestili kako je unutar malene pletene košare koju je Žestkov nosio sa sobom pronađeno mladunče orangutana staro dvije godina, dva gekona i četiri kameleona.

Zapovjednik policije Ruddi Setiawan rekao je kako je Žestkov sada na putu za Rusiju.

„Osumnjičeni je rekao kako je beba orangutana kupljeno u Indoneziji te da ga je pokušao prošvercati na Bali. Još uvijek istražujemo gdje je nabavio orangutana“, rekao je Setiawan.

Kritično ugroženi

Orangutani kao životinjska vrsta su kritično ugroženi, a samo u posljednjih dvadeset godina njihov broj se prepolovio. 1999. populacija orangutana u Indoneziji brojila je oko 148.000, a 2018. Ih je tek 70.000.
Te životinje žive samo na dva otoka – Sumatri i Borneu – a stalna sječa šuma i uništavanje njihovih staništauvelike otežavaju opstanak ove vrste, piše CNN.

Dewa Delanata, voditeljica karantene u zračnoj luci, izjavila je kako je Žestkov optužen za „namjerno korištenje nehumane metode“ za krijumčarenje bebe orangutana.

„Na prvu smo pomislila da se radi o majmunu. Službenici su se bojali otvoriti košaru jer su mislil da će majmun biti agresivan i početi trčati po cijelom odjelu“, dodala je Dewa.

Orangutan je pronađen tako što je na rendgenskoj snimci uočeno kako se u košari nalazi živo biće.

„Mislimo da je dvogodišnjem muškom primjerku orangutana dan lijek protiv alergija, što ga je uspavalo. Pronašli smo i tablete unutar košare“, rekao je voditelj Centra za prezervaciju prirode  Ketut Catur Marbawa.

Na Facebook stranici centra je objavljeno i kako je Žestkov kupio orangutana na uličnom sajmu za 2.653 eura.
Činio se pripremljenim, kao da je prenosio dijete. Spakirao je i dječje lijekove i dekice“, rekao je Marbawa.

Orangutančić je predan Centru za očuvanje prirode i okoliša, a Žestkovu prijeti pet godina zatvora i novčana kazna od 7.000 dolara, piše euronews.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju