Ruski turist koji je bio u posjetu Indoneziji pokušao je prokrijumčariti mladunče orangutana, ugrožene vrste, kako bi ga odveo u Rusiju i tamo držao kao – kućnog ljubimca. Ludo hrabri pokušaj neslavno je propao, životinjica je na sigurnom, a muškarcu prijeti 5 godina zatvora.

Galerija


Andrei Žestkov (27) uhićen je u zračnoj luci Ngurah Rai na Baliju zbog bizarnog pokušaja krijumčarenja bebe orangutana u kovčegu.

Vezani članci Ivana Knoll (Foto: Instagram) Često objavljuje fotke svoje guze, no sada je u prvi plan istaknula bujne grudi i zapalila Instagram Obitelj Beckham (Foto: Getty Images) Djeca su u šoku i uznemirena: Obitelj Beckham usred indonezijskog razornog potresa

Lokalni mediji su izvjestili kako je unutar malene pletene košare koju je Žestkov nosio sa sobom pronađeno mladunče orangutana staro dvije godina, dva gekona i četiri kameleona.

Zapovjednik policije Ruddi Setiawan rekao je kako je Žestkov sada na putu za Rusiju.

„Osumnjičeni je rekao kako je beba orangutana kupljeno u Indoneziji te da ga je pokušao prošvercati na Bali. Još uvijek istražujemo gdje je nabavio orangutana“, rekao je Setiawan.

Kritično ugroženi

Orangutani kao životinjska vrsta su kritično ugroženi, a samo u posljednjih dvadeset godina njihov broj se prepolovio. 1999. populacija orangutana u Indoneziji brojila je oko 148.000, a 2018. Ih je tek 70.000.
Te životinje žive samo na dva otoka – Sumatri i Borneu – a stalna sječa šuma i uništavanje njihovih staništauvelike otežavaju opstanak ove vrste, piše CNN.

Dewa Delanata, voditeljica karantene u zračnoj luci, izjavila je kako je Žestkov optužen za „namjerno korištenje nehumane metode“ za krijumčarenje bebe orangutana.

„Na prvu smo pomislila da se radi o majmunu. Službenici su se bojali otvoriti košaru jer su mislil da će majmun biti agresivan i početi trčati po cijelom odjelu“, dodala je Dewa.

Orangutan je pronađen tako što je na rendgenskoj snimci uočeno kako se u košari nalazi živo biće.

„Mislimo da je dvogodišnjem muškom primjerku orangutana dan lijek protiv alergija, što ga je uspavalo. Pronašli smo i tablete unutar košare“, rekao je voditelj Centra za prezervaciju prirode  Ketut Catur Marbawa.

Na Facebook stranici centra je objavljeno i kako je Žestkov kupio orangutana na uličnom sajmu za 2.653 eura.
Činio se pripremljenim, kao da je prenosio dijete. Spakirao je i dječje lijekove i dekice“, rekao je Marbawa.

Orangutančić je predan Centru za očuvanje prirode i okoliša, a Žestkovu prijeti pet godina zatvora i novčana kazna od 7.000 dolara, piše euronews.