Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Sramežljivi" ruski znanstvenici više od godinu dana su od svijeta skrivali vrlo zanimljivo i potencijalno veliko otkriće.


Ruski radio teleskop koji skenira zvjezdana prostranstva svemira, pronašao je "snažan signal" koji dolazi s obližnje zvijezde HD164595, u sazvježđu Herkula. Zvijezda u pitanju udaljena je od nas 95 svjetlosnih godina i gotovo je identična veličinom našem Suncu (99 posto veličine našeg Sunca).

Vezani članci Slika nije dostupna PLUTON JE DOBIO BRATA Otkriven novi patuljasti planet na rubu Sunčevog sustava Slika nije dostupna OTKRIĆE ZA POVIJESNE UDŽBENIKE Odgovori na 7 najvažnijih pitanja o Proximi b

U orbiti HD164595 nalazi se najmanje jedan planet, HD164595b, koji je veličine Neptuna i kojem jedna godina traje 40 zemaljskih dana.

Otkriće ruskih znanstvenika šokiralo je šefa SETI instituta (Search for Extraterrestrial Intelligence Institute) iz Kalifornije, Setha Shostaka. On je za Guardian rekao da su podaci ruskih znanstvenika dobiveni još prije godinu dana te da je za njega šokantno otkriti ih tek sad.

Teleskop koji je otkrio signal naziva se Ratan-600 i njegova glavna zadaća je promatranje sunca, iako je pridonio i u radu SETI instituta. Njime upravlja Ruska akademija znanosti.

Vijest o otkriću objavio je protekle subote Claudio Maccone sa Sveučilišta Turin u Italiji, koji je sudjelovao na sastanku znanstvenika koji su snimili dotični signal još u svibnju 2015. godine. Maccone je podatke s predavanja proslijedio piscu znanstvenih i znanstveno-fantastičnih tekstova, Paulu Gilsteru, koji ima blog o međuzvjezdanom istraživanju pod nazivom Centauri Dreams. Maccone je neobjavu rezultata pripisao "stidljivosti ruskih znanstvenika".

Maccone smatra da su Rusi pronašli nešto što je vrijedno pažnje te je Guardianu poslao prijedlog svoje prezentacije na sastanku Međunarodne akademije astronautike 2016, koji bi se trebao održati 27. rujna. Na njemu će znanstvenu zajednicu pozvati na konstantno promatranje HD164595.

"Snaga primljenog signala nije nerealistična za tip 1 civilizacije", napisao je u svojoj prezentaciji Maccone. Pojam "tip 1 civilizacije" prvi je koristio i osmislio Nikolai Kardašev u 60-im godinama 20. stoljeća, ruski astrofizičar, po kojem je i napravljena takozvana Kardaševova ljestvica.

Tip 1 civilizacija bi po razvoju bila na visini ljudske civilizacije, no to je zasad samo pretpostavka. Ako podaci pokazuju da je prijenos signala došao preko širokog radijskog spektra, onda je vjerojatnije da je izvor zvuka bio kvazar ili druga zvjezdana "buka", kaže Gilster. No, ako dolazi iz uskog spektra ali je vrlo snažan, onda je vjerojatnije da je riječ o signalu kojeg šalje inteligentna izvanzemaljska rasa, dodaje.

Signal nije u međuvremenu ponovno zabilježen, a ako se opet ne ponovi, teško će znanstvenici o čemu se zapravo radilo i je li možda riječ bila i o signalu iz lokalnog izvora, koji znanstvenici nisu imali na umu ili dokučili.

Ruski znanstvenici su posljednjih godinu dana analizirali dobivene podatke i potvrđivali njihovu autentičnost. SETI od nedjelje traži taj signal, no bez uspjeha.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju