Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dosta je osluškivanja

Znanstvenici žele da izvanzemaljci znaju sve o nama - predlažu slanje čitavog interneta u svemir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici s instituta SETI drže kako je došlo vrijeme da ljudi prekinu s praksom isključivo osluškivanja svemira u potrazi za izvanzemaljcima. Smatraju da bi u svemir trebalo poslati ne samo jednostavnu poruku, nego čitav internet, sa svim dobrim i lošim sadržajem.

Seth Shostak je astronom sa instituta SETI koji u svemir želi poslati milijarde poruka odjednom, odnosno čitav internet, a svoju ideju obrazložio je u kolumni u New York Timesu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U svemirskom prostranstvu Jeste li spremni? - Uskoro ćemo 'naići' na izvanzemaljce! Slika nije dostupna Potraga za vanzemaljskim životom 'Ako smo sami u svemiru, onda je cijela njegova svrha u nama'

'Tako velika količina poruka, s tekstom, slikama, videima i zvukovima, omogućila bi inteligentnim izvanzemaljcima da dešifriraju puno stvari o našem društvu, te čak i formuliraju pitanja na koja možemo odgovoriti, obzirom na dobiveni materijal', napisao je Shostak za New York Times, a prenosi Business Insider.

Shostak zapravo istražuje kontroverznu misao treba li ljudski rod namjerno pokušati uspostaviti kontakt s izvanzemaljskim rasama. Dosad je čovječanstvo samo osluškivalo svemir u potrazi za signalom od strane inteligentnih bića iz svemirskih dubina.

Objavili kako žele u potragu za izvanzemaljskom inteligencijom

Zajedno sa svojim kolegama, Shostak duboko vjeruje kako je vrijeme da čovječanstvo na razglas obznani svoje prisustvo u svemiru, tako da nas možda mogu čuti druge vrste, koje isto tako možda osluškuju svemir u potrazi za tragovima drugih inteligentnih vrsta.

Izvanzemaljska civilizacija sposobna dešifrirati takvu ogromnu poruku, imala bi sve što treba imati da ostvari kontakt, uništi čovječanstvo, ili oboje.

S druge strane, Shostak ima dobar razlog zbog kojeg predlaže slanje čitavog interneta, a ne samo jedne poruke.

'Izmjena jednostavnih poruka trajala bi desetljećima. To sugerira da bi trebali odustati od klasičnog pristupa porukom dobrodošlice te ponuditi izvanzemaljcima velike podatke', ističe Shostak.

Tehnologiju za takvo što čovječanstvo posjeduje. 'Moćan laser, koji bi prenosio podatke poput optičkog vodiča, te bi podatke mogao poslati u svemir u svega nekoliko dana', zaključio je Shostak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene