Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice libijskog rata

Rusija poručila Zapadu: Rekli smo vam da ne dirate Gadafija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusi su okrivili Zapad za trenutno krizno stanje na Sjeveru Afrike, a kao uzrok nemira istaknuli su naoružavanje libijskih pobunjenika.

'Oni protiv kojih se Francuzi i Afrikanci sada bore u Maliju, isti koje su... naši zapadni saveznici naoružali kako bi svrgnuli Gadafijev režim', naglasio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenosi Business insider.

Pročitajte i ovo Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme Francuska šalje vojsku u Ukrajinu? 2000 vojnika Ruski obavještajci tvrde da Francuska šalje vojsku u Ukrajinu i upozoravaju: "Postat ćete legitimna meta za napad"

Svrgavanje bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija s vlasti, odnosno njegovim ubojstvom, došlo je 'do možda najveće proliferacije ratnog oružja nego u bilo kojem drugom modernom sukobu', zaključio je Peter Bouckaert, direktor Human Rights Watcha.

Te zalihe oružja poharale su obje strane i obje strane su imale veze s radikalnim militantima. Asian times je 2011. pisao kako se glavna pobunjenička skupina, Libyan Islamic Fighting Group (LIFG), spojila s al-Qaidom u Islamski Mahgreb (AQIM), još 2007. godine.

S druge strane, dobro naoružani pobunjenici iz Tourega, koji su se borili na strani Gadafija, vratili su se na područje sjevernog Malija, gdje su zajedno s džihadističkim skupinama, uključujući AQIM, proglasili područje veličine Teksasa, neovisnim od ostatka Malija u travnju 2012. godine. To je razlog francuske intervencije, koja još uvijek traje.

'Situacija u Maliju je posljedica događaja u Libiji. Talačka kriza u Alžiru bio je poziv na buđenje', istaknuo je Lavrov. Dodao je i kako Zapad naoružava sirijske pobunjenike, u želji za svrgavanjem Bašara al Assada s vlasti. Zaključuje kako sve to predstavlja samo 'vodu na mlin' radikalnim militantima. 'To je vremenska bomba za nadolazeća desetljeća', naglasio je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene