Javni prijevoz u Luksemburgu, ilustracija
Javni prijevoz u Luksemburgu, ilustracija Foto: Afp

Luksemburg će postati prva država u kojoj će javni prijevoz biti potpuno besplatan. Vlasti će to učiniti kako bi pokušale riješiti problem velikih prometnih gužvi.


Do njih dolazi zbog svakodnevnog kretanja radnika iz okolnih zemalja kojima je jedna od najbogatijih zemalja u svijetu poželjno mjesto za posao. Naplata javnog prijevoza potpuno će se ukinuti do ljeta sljedeće godine, a vlasti se nadaju da će svi manje koristiti automobile.

Vezani članci Zapalio se autobus u Zagrebu - 2 Strašna snimka iz zagrebačke Dubrave: Nasred ceste se zapalio ZET-ov autobus Javni prijevoz (Foto: Screenshot/YouTube) Imaju noćne more od vožnje javnim prijevozom, pokazali neke od razloga

Više od 600.000 stanovnika Luksemburga oprostit će se od autobusnih i karata za vlakove. Vlasti će ponuditi subvencionirani javni prijevoz, a lokalni mediji javljaju da bi se mogao pojaviti novi problem - pretrpani vlakovi.

Problem je i velika količina građevinskih i cestovnih radova planiranih u narednih pet godina. Vlakove bi zbog tih radova mogli zamijeniti autobusi, a tada već dolazi u pitanje sigurnost i kvaliteta prijevoza.