Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loša vijest za Obamu

Republikanci u Wisconsinu ostvarili važnu pobjedu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republikanski guverner Wisconsina Scott Walker u utorak je postao prvi guverner u povijesti SAD-a koji je 'preživio' izbore nakon što je opozvan potpisima birača i ostvario uvjerljivu pobjedu koja predstavlja udarac za sindikalni pokret i osnažuje nade republikanaca da će pobijediti predsjednika Baracka Obamu na izborima u studenom.

Sindikati i liberalni aktivisti postigli su Walkerov opoziv i sazivanje izbora zbog donošenja zakona koji je ograničio pregovaračka prava za radnike u javnom sektoru donesenog odmah nakon što je 2011. Walker preuzeo položaj.

Nakon 87 posto prebrojanih glasova Walker je vodio ispred demokratskog gradonačelnika Milwaukeeja Toma Barretta s 54 naspram 45 posto, po neslužbenim rezultatima.

Walker je na izborima za guvernera pobijedio Barretta s razlikom od šest posto. Ako se održi sadašnja razlika od devet posto Walker će pobijediti većom razlikom nego prije dvije godine unatoč žestokoj demokratskoj oporbi u državi u kojoj je 2008. Barack Obama pobijedio s razlikom od 14 posto.

Pročitajte i ovo Tornado vremenska nepogoda VIDEO Tornado protutnjao američkom državom: "Odmah potražite zaklon" Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere IVICA PULJIĆ IZ SAD-A Analiza unutarstranačkih izbora u SAD-u: Borba za kandidaturu i može li Nikki Haley ugroziti agresivnog Donalda Trumpa?

>>Republikanac Santorum odustao od predsjedničke utrke

'Pobjeda poput ove pokazuje da bi Wisconsin mogao biti država sklonija republikancima u 2012. godini, a to bi mogla biti loša vijest za Obamu', ocijenio je Thad Kousser, profesor političkih znanosti na sveučilištu u San Diegu.

Izbori u politički podijeljenom Wisconsinu smatraju se barometrom političke klime u SAD-u pred predsjedničke izbore u studenom na kojima bi se Obami trebao suprotstaviti republikanski guverner Massachusettsa Mitt Romney.

Demokrati i sindikati su zbog zakona koji je ograničio prava radnika u javnom sektoru za opoziv Walkera i ponovne izbore prikupili gotovo milijun potpisa. To su bili tek treći izbori za guvernera u povijesti SAD-a održani po opozivu, a u prethodna dva slučaja, 1921. i 2003., oba su guvernera izgubila izbore.(Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene