Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sumnja u dogovor

Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Orbanova izjava nije bezopasna. Osim ruske nafte u paketu su i sankcije nekim osobama, među kojima je i patrijarh Kiril"

Europski čelnici raspravljaju o ratu u Ukrajini i posljedicama ruske agresije. U iduća dva dana pokušat će se dogovoriti oko šestog paketa sankcija protiv Rusije, koji uključuje i zabranu uvoza ruske nafte. Sastanak europskih čelnika prati reporterka i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Hoće li cijene goriva, nafte i plina biti veće ili manje, ovisi i o odlukama europskih čelnika, koji raspravljaju o ratu u Ukrajini i posljedicama ruske agresije. U iduća dva dana pokušat će se dogovoriti oko šestog paketa sankcija protiv Rusije, koji uključuje i zabranu uvoza ruske nafte.

Embargu se najviše protivi Mađarska, koja za sebe traži dodatna jamstva. Uskoro počinje radna večera članova Vijeća, a među sudionicima je i premijer Andrej Plenković.

Sastanak europskih čelnika prati i reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

"Sumnjam da će se uspjeti dogovoriti, a o tome govore i svi glasovi koje smo danas čuli u Bruxellesu. Kada je Charles Michel zakazao ovaj izvanredan summit, ta točka uopće nije bila na dnevnom redu, a onda je naglo postala fokus ovoga sastanka zato što je Viktor Orban zatražio nemoguće", istaknula je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 2 O RUSKOJ NAFTI Plenković uoči sastanka Europskog vijeća: "Ne može se ta ovisnost o ruskim energentima preko noći riješiti"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Glavna neriješena tema Čudnovati summit EU-a: Svi o svemu, a nitko o zabrani ruske nafte?

Orban je, naime, zatražio silne milijarde kako bi se njegovo gospodarstvo odvojilo od ruske nafte. Nakon toga je počeo tražiti izuzeće za Mađarsku pet godina nakon što sankcije stupe na snagu.

"To također nije moguće jer je maksimum za izuzeće oko dvije godine, ovisno o zemlji. Uz ovo što smo čuli, izravno je optužio Europsku komisiju da prvo donosi sankcije pa da onda tek o njima raspravlja, umjesto da prvo raspravi, pa onda donse sankcije", izvijestila je Petrović.

Dodala je Petrović kako ranija Orbanova izjava nije bezopasna.

"Jasno pokazuje na čijoj je geopolitičkoj liniji je Viktor Orban i da sve ovo što on radi prevazilazi energetsku sigurnost ili zajedničku politiku Unije, a to je odvajanje od ruskih energenata", izvijestila je Petrović.

"Orban nije jedini"

Njemački kancelar Olaf Scholz bio je nešto mekši, ali je rekao da misli da će se dogovor postići kad tad. 

"Kad je to kad tad nije znao odgovoriti", rekla je Petrović.

Skeptična je i premijerka Estonije, a skeptičan je i austrijski kancelar.

"Rekao je da najbolje ne razumije Europsku komisiju kada je embargo na uvoz ruske nafte u pitanju. On se inače protivi embargu na ruski plin, jasno je rekao da Austrija ovisi 100 posto o ruskom plinu i da on taj embargo neće podržati", rekla je Petrović.

Petrović je istaknula kako će oko energenata biti "veselo" unutar Europske unije.

"Šesti paket sankcija će se još pregovarati. Neće on biti tako brzo donesen. Zanimljivo je da osim ruske nafte u paketu su još i izlazak iz swifta nekih ruskih banaka, blokada još nekih ruskih državnih medija, ali i sankcije nad određenim osobama, među kojima je i ruski patrijarh Kiril", zaključila je Petrović. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene