Obavijesti Video Pretražite Navigacija
88. DAN RATA

Ruski časnik posve otvoreno o ratu: "Bili smo prljavi i umorni. Nisam se želio osjećati kao da sam dio toga, ali bio sam"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedjelja je 88. dan ruske invazije na Ukrajinu. Prema podacima regionalnih vojnih uprava, u posljednja 24 sata ruske snage granatirale su regije Luhansk, Sumi, Donjeck, Odesu, Harkiv, Mikolajiv, Herson, Černihiv i Rivne. Ubijeno je 18 osoba, a ozlijeđeno je 43 ljudi, među njima i jedno dijete.

 

  • Rusija će proučiti mogućnost razmjene zarobljenih vojnika ukrajinske bojne Azov za Viktora Medvedčuka, prijatelja Vladimira Putina, rekao je u subotu ruski zastupnik i pregovarač Leonid Slucki.
  • Deset zemalja jadransko-jonske regije, među kojima i Srbija, usvojile su na svom godišnjem sastanku u Tirani deklaraciju u kojoj su invaziju Rusije na Ukrajinu nazvale "nezakonitom i neopravdanom agresijom".
  • Ukrajina treba postati punopravna kandidatkinja za pridruživanje EU, umjesto da se uđe u onu vrstu šireg predvorja “europske političke zajednice” koju je predložila Francuska, rekao je Volodimir Zelenski nakon sastanka s portugalskim premijerom Antoniom Costom.
  • Talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio kazao je kako je Italija razvila plan za postizanje mira u Ukrajini.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

15:50 Za ulazak Ukrajine u Europsku uniju trebat će "vjerojatno 15 ili 20 godina", rekao je u nedjelju francuski ministar europskih poslova, preporučivši da Kijev u međuvremenu uđe u europsku političku zajednicu, kako je predložio predsjednik Macron.

15:45 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju je produžio izvanredno stanje za još tri mjeseca - do 23. kolovoza. Zelenski je prvi  put potpisao dekret, zajedno s pozivom za opću vojnu mobilizaciju, 24. veljače i od tada ga je u dva navrata produžio za mjesec dana.  Danas je ukrajinski parlament apsolutnom većinom glasova izglasao treće produženje, dok Rusija nastavlja svoju ofenzivu usredotočiti na istočnu regiju Donbasa. Zastupnik Zelenskog na Ustavnom sudu, Fedir Venislavsky, rekao je da je odluka da se ovaj put produži na 90 dana zato što je "protuofenziva zahtijeva više vremena od obrane".

15:40 Rusko veleposlanstvo u Velikoj Britaniji objavilo je tvit citirajući veleposlanika te zemlje pri Ujedinjenim narodima koji je rekao da Rusija ove godine očekuje rekordne usjeve pšenice.

 

15:30 Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je ukrajinskim zastupnicima u nedjelju da "slobodni svijet danas ima lice Ukrajine". Ukrajinski zastupnik Roman Hryshchuk objavio je na Twitteru fotografiju Dude u dvorani sa zastupnicima koji drže plavo-žutu ukrajinsku zastavu. “Dragi Ukrajinci, vaši rođaci — supruge, roditelji, djeca — koji su bili prisiljeni otići u Poljsku, nisu izbjeglice u našoj zemlji. Oni su naši gosti”, citirao je Dudu.

 

15:25 "Da ruski građani znaju istinu, nikada ne bi podržali rat" izjavila je aktivistica Pussy Riota Lucy Shtein za Sky News. Shtein je uspjela pobjeći iz Rusije preodjevena u dostavljača. Kaže i kako su građanima Rusije mozgovi isprani državnom propagandom.

 

15:20 Guverner Sergej Haidai objavio je na Telegramu da su ruske snage uništile most između Sjeverodonjecka i Lisičanska u regiji Luhansk.

15:10 U središtu godišnjeg sastanka Svjetskoga ekonomskog foruma (WEF) u Davosu bit će krize - rat u Ukrajini, pandemija koronavirusa i klimatske promjene dominirat će sastankom koji će se održati od ponedjeljka do četvrtka. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao bi prvi održati govor virtualnim putem. Očekuje se da gosti foruma budu gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko i njegov brat Vladimir.

15:06 Ukrajinci tvrde da je u ratu poginulo skoro 30 tisuća ruskih vojnika. Prema njihovim podacima, uništeno je 1285 tenkova i 204 zrakoplova.

 

13:25 Ruski predsjednik Vladimir Putin namjerno pokušava izazvati glad na Bliskom istoku i u Africi, smatra bivši njemački veleposlanik u Rusiji Rüdiger von Fritsch. Zato za ciljeve u Ukrajini odabire skladišta žita, a novi priljev izbjeglica trebao bi u potpunosti destabilizirati Europu. >>Opširnije

12:10 Rusija je napala ukrajinske snage zračnim napadima i topništvom na istoku i jugu, gađajući zapovjedne centre, trupe i skladišta streljiva, priopćilo je u nedjelju rusko ministarstvo obrane.

General bojnik Igor Konašenkov, glasnogovornik ministarstva obrane, rekao je da su rakete iz zraka pogodile tri zapovjedne točke i četiri skladišta streljiva u Donbasu, javlja Reuters.

U južnoj ukrajinskoj regiji Mikolajiv ruske rakete pogodile su mobilni sustav protiv bespilotnih letjelica u blizini naselja Hannivka, oko 100 kilometara sjeveroistočno od grada Mikolajiva, rekao je Konašenkov.

"Rakete i topništvo pogodili su 583 područja na kojima su se okupile postrojbe i ukrajinska vojna oprema, 41 kontrolnu točku, 76 topničkih i minobacačkih postrojbi na vatrenim položajima, uključujući tri baterije Grad, kao i ukrajinsku postaju za elektroničko ratovanje Bukovel u blizini naselja Hannivka, Mikolajvska regija", naveo je.

Ispovijest ruskog časnika

11:55 Trebalo je nekoliko tjedana spavanja na sanducima s granatama za krevet i skrivanja lica od Ukrajinaca usred rastućeg osjećaja krivnje, da bi ruski mlađi časnik došao do zaključka - "Ovo nije bila njegova bitka".

"Bili smo prljavi i umorni. Ljudi oko nas su umirali. Nisam se želio osjećati kao da sam dio toga, ali bio sam dio toga", rekao je policajac za CNN.

Rekao je da je otišao potražiti svog zapovjednika i na licu mjesta dao ostavku

Ruske trupe bore se s niskim moralom i velikim gubicima u Ukrajini, prema procjenama zapadnih dužnosnika, uključujući Pentagon. Britanska obavještajna, kibernetička i sigurnosna agencija kaže da su neki čak odbili izvršiti naredbe.

Časnik je kazao da je bio dio masovnog gomilanja trupa na zapadu Rusije koje je izazvalo globalne strahove za Ukrajinu.

No, rekao je da nije puno razmišljao o tome, čak ni 22. veljače ove godine kada su od njega i ostatka njegove bojne zamoljeni da predaju svoje mobitele dok su bili stacionirani u Krasnodaru, na jugu Rusije, bez ikakvog objašnjenja.

Te su noći satima slikali bijele pruge na svojim vojnim vozilima. Tada im je rečeno da ih isperu, rekao je. "Promijenio se redoslijed, nacrtaj slovo Z , kao u Zorru", sjetio se da su mu rekli.

Terminatorom na Ukrajinu

10:56 Ruske snage pokušale su napredovati prema Severodonjecku sa svojim tenkom 'Terminator', u istočnoj Ukrajini.

Međutim, pokušaje napada u regiji odbile su ukrajinske snage, rekao je lokalni dužnosnik. Serhii Haidai, načelnik vojne uprave regije Lugansk objavio je informaciju na Telegramu.

"Rusi su pokušali ući iz četiri smjera odjednom, ali su odbijeni i povukli su se na svoje ranije položaje. Međutim, nastavili su granatirati stambene četvrti iz minobacača i topništva. Gotovo svaki grad i selo pod kontrolom Ukrajine pretrpio je štetu", naveo je.

Međutim, dodao je da su ruske trupe oštetile most koji je pomogao da se humanitarna roba isporuči u regiju.

10:40 Tri su osobe ubijene sinoć kada su ruske snage granatirale selo Bilozerka u Hersonskoj regiji na jugu Ukrajine.

Poljski predsjednik u Kijevu

10:24 Poljski predsjednik Andrzej Duda u nedjelju je doputovao u ukrajinsku prijestolnicu Kijev gdje će pružiti podršku naciji i prvi je strani čelnik koji će se obratiti parlamentu od početka ruske invazije 24. veljače.

Duda koji je već posjetio Ukrajinu kada je agresija počela prije tri mjeseca, održat će govor u Radi, ukrajinskom parlamentu, najavila je Varšava. Poljski predsjednik snažno zagovara da Europska unija čim prije zajamči Ukrajini status kandidatkinje za članstvo.

Duda je posjetio Kijev u travnju, uz predsjednike Litve, Latvije i Estonije i ondje se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Tada je predlagao da im se pridruži njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, za kojega je Kijev tada signalizirao da nije dobrodošao.

Nakon sastanka s čelnicima baltičkih zemalja i Poljske Zelenskij je rekao da se radilo o posjetu četiri države koje su prijatelji Ukrajine, zemalja koje pomažu od prvog dana i nisu oklijevale s isporukom oružja Ukrajini te nisu sumnjale u potrebu izricanja sankcija Rusiji, podsjeća Deutsche Welle Smatra se da su nesuglasice sada izglađene između Ukrjaine i Njemačke koja je u početku oklijevala slati Ukrajini oružje, za razliku od drugih zemalja, no ubrzo je takvu politiku promijenila.

Jedina članica njemačke vlade koja je posjetila Kijev od početka ruske agresije, bila je u svibnju ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Na rubu izbijanja zaraznih bolesti

9:58 Gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko rekao je u subotu da bi masovni pokopi u plitkim jamama diljem grada i kvar kanalizacijskih sustava mogli izazvati zdravstvenu krizu. Dodao je i da ljetne kiše prijete kontaminacijom izvora vode dok je pritiskao ruske snage da omoguće stanovnicima da sigurno napuste grad.

"Osim humanitarne katastrofe koju su stvorili okupatori i kolaboracionisti, grad je na rubu izbijanja zaraznih bolesti", napisao je na Telegramu.

9:56 Gradonačelnik Dergačiva Vjačeslav Zadorenko objavio je na Facebooku da Rusi nastavljaju napade na gotovo sva naselja.

"Okupator je nastavio topnički bombardirati gotovo sva naselja Dergačivske zajednice. Neprijatelj koristi kasetne granate, a po selima i zaseocima na bojišnici gađa tenkovima, minobacačima, ispaljuje projektile iz helikoptera", naveo je.

9:30 Navodno su ruske trupe izvele raketni napad na selo u okrugu Vilnianska u ukrajinskoj regiji Zaporižje.

Bilo je i žrtava, no za sada se ne zna koliko je ozlijeđenih.

9:07 Ruski proizvođač plina Gazprom rekao je da nastavlja opskrbljivati ​​plinom Europu preko Ukrajine s količinama koje se danas vide na 44,7 milijuna kubičnih metara (mcm) manje u odnosu na 45,9 milijuna kubika u subotu.

Novi britanski izvještaj

8:09 Britanci su objavili najnovija ažuriranja obavještajnih službi o stanju u Ukrajini.

  • Jedina ruska operativna satnija vozila za potporu tenkova BMP-T Terminator vjerojatno je raspoređena na sjeverodonjecku osovinu ofenzive u Donbasu.
  • Njihova prisutnost sugerira da je u ovaj napad uključena Središnja skupina snaga (CGF), koja je jedina formacija koja koristi ovo vozilo. CGF je prethodno pretrpio velike gubitke dok se nije uspio probiti do istočnog Kijeva u prvoj fazi invazije.
  • Rusija je razvila Terminator nakon što je identificirala potrebu za pružanjem namjenske zaštite glavnim borbenim tenkovima koje je koristila tijekom afganistanskih i čečenskih ratova.
  • Područje Severodonjecka ostaje jedan od neposrednih taktičkih prioriteta Rusije. Međutim, s najviše deset raspoređenih Terminatora vjerojatno neće imati značajan utjecaj na kampanju.

8:06 Ukupno 78 žena je u skupini koju su ruske snage zarobile u opkoljenoj čeličani Azovstalj u Mariupolju, rekao je vođa proruskih separatista, piše u nedjelju dpa.

Također, među zarobljenima u čeličani ima stranih državljana, objavila je ruska državna novinska agencija TASS, citirajući separatističkog vođu iz Donjecka Denisa Pušilina, koji nije naveo točne brojke.

"Imali su dovoljno hrane i vode, imali su također dovoljno oružja. Problem je bio u manjku lijekova", rekao je Pušilin.

Šestero ukrajinskih vojnika umrlo je u čeličani "kada su pokušali raznijeti skladišta streljiva prije no što su zarobljeni", dodao je.

7:45 Moskva razmatra razmjenu ukrajinskih zarobljenika iz puka Azov za Viktora Medvedčuka, proruskog ukrajinskog političara i oligarha, javljaju ruski državni mediji.

"Proučit ćemo to pitanje", rekao je Leonid Slucki, član ruskog izaslanstva u pregovorima Ukrajine i Rusije. Medvedčuka su ukrajinske vlasti uhitile u travnju u "specijalnoj operaciji", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije ove godine.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin analiza ponašanja "Za njim nitko neće plakati": Putin ima tjelohranitelje, kušače hrane, a svoje visoke ministre i savjetnike uvijek drži podalje od sebe

Spremni na pregovore

7:35 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u svom novom obraćanju da je "situacija u Donbasu izuzetno teška", budući da ruska vojska posljednjih dana eskalira napade na Slavjansk i Severodonjeck.

"Oružane snage Ukrajine odvraćaju ovu ofenzivu. Svaki dan koji naši branitelji oduzmu od ovih ofenzivnih planova Rusije, ometajući ih, konkretan je doprinos približavanju glavnog dana", rekao je.

Ukrajina je sugerirala da je spremna nastaviti pregovore s Rusijom jer Moskva tvrdi da je preuzela potpunu kontrolu nad opkoljenim gradom Mariupolom.

Zelenski je naveo da će se "razgovori između Ukrajine i Rusije nesumnjivo održati".

"U kojem formatu ne znam. S posrednicima, bez njih, u široj skupini, na predsjedničkoj razini. Ali rat će biti krvav, bit će borbi i definitivno će se završiti samo diplomacijom. Postoje stvari koje se mogu postići samo za pregovaračkim stolom. Želimo da se sve vrati kao što je bilo prije, ali Rusija to ne želi", naveo je.

Pročitajte i ovo Ilustracija zemlje jadransko-jonske regije Srbija potpisala deklaraciju o nezakonitoj i neopravdanoj agresiji Rusije na Ukrajini

7:30 Ruski raketni napad na Lozovu u regiji Harkov u petak oštetio je više od tisuću stanova i jedanaest obrazovnih ustanova, izjavio je gradonačelnik Serhij Zelenski.

7:25 Rusi su uništili most između Severodonjecka i Lisičanska u ukrajinskoj regiji Lugansk, navodi Serhij Hajdaj, šef regionalne vojne uprave, u objavi na svojoj stranici Telegrama u subotu.

7:20 Ruski ministar prometa Vitalij Saveljev izjavio je u subotu da su zapadne sankcije protiv Rusije "praktički prekinule sve" logističke koridore koje zemlja koristi za trgovinu.

Što se događalo 87. dana rata u Ukrajini možete pročitati  >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene