Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Protekle godine je u Njemačkoj počinjen rekordan broj politički motiviranih kaznenih djela, priopćila je u utorak njemačka vlada.


"Broj kaznenih dijela s političkom pozadinom 2021. je, u usporedbi s 2020., porastao za šest posto, na 47.303 djela, što je rekordan broj u posljednjih 20 godina otkako se vodi ova vrsta statistike“, priopćila je njemačka vlada na upit zastupničkog kluba Alternative za Njemačku (AfD) u Bundestagu.

Porast broja politički motiviranih kaznenih djela ne može se pribrojiti ni lijevom niti desnom političkom spektru, nego se radi o kaznenim djelima povezanim s brojnim prosvjedima protiv pandemijskih mjera savezne vlade.

"Usijana društvena klima tijekom pandemije igra presudnu ulogu u porastu broja kaznenih djela“, priopćila je vlada.

No još uvijek se najveći dio kaznenih djela, njih 19.000 može pripisati ekstremno desnom političkom spektru. Za 9000 kaznenih djela odgovornima se mogu smatrati osobe za koje se smatra da pripadaju ekstremno lijevom političkom spektru, a 9000 zabilježenih djela, kako su priopćile sigurnosne službe, nije moguće jasno ideološki svrstati.

Pritom se u najvećem broju slučajeva radi o kaznenim djelima uvrede, prijetnje ili širenja propagande.

Broj nasilnih kaznenih djela u isto vrijeme pao je za šest posto.

Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka je prošle godine općenito zabilježio porast broja ideološki kaznenih djela koja se ne svrstavaju niti u jednu dosad poznatu kategoriju ljevice, desnice ili islamizma, nego se radi o "delegitimiranju države“.

Obiteljsko nasilje, ilustracija Poražavajući podaci: Veliko povećanje obiteljskog nasilja zbog pandemije

Kutija prve pomoći Oprez! Ako putujete u Njemačku, morate imati još nešto u kutiji prve pomoći

U to se ubrajaju brojne skupine, među kojima prednjači pokret "Građana Reicha“, koji negiraju egzistenciju Savezne Republike Njemačke prema poslijeratnom ustavu.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju